Hlavní obsah

O víkendu bude na dálnicích dusno

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento víkend bude na českých dálnicích opět pekelný. Do Brna míří desetitisíce fanoušků motocyklů, v Budapešti se jede závod formule 1. Ti, kteří nemohou cestu odložit na pondělí, by měli na dálnici vyrazit nejlépe večer nebo až v noci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Průjezd po D1 bude především o sobotním dopoledni úplně katastrofální. Řidiči mohou dělat, co se dá, ale v kolonách budou stejně stát,“ předpokládá mluvčí Ústředního automotoklubu ČR Igor Sirota.

Vzhledem k očekávanému náporu motoristů zastavilo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) už v pátek veškerou údržbu nejen na D1, ale i na dálnicích D2, D35, D46 a D52. „Toto opatření bude v platnosti i v sobotu a v neděli, vždy od osmi do jedenadvaceti hodin,“ řekl mluvčí ŘSD Jan Studecký.

Jak ale upozornil, opatření se nevztahuje na dlouhodobé uzavírky včetně modernizace D1. Zvláště v uzavírkách se tedy dají předpokládat dlouhé kolony. Zdržení se motoristé na D1 nevyhnou už při výjezdu z Prahy, kde se mezi druhým a jedenáctým kilometrem opravuje vozovka. Zácpy se také zřejmě budou tvořit v modernizovaných úsecích D1 a zvláště při příjezdu k Brnu.

Problémy v celé Evropě

Podle dopravních expertů to lepší rozhodně nebude ani na rakouských a maďarských dálnicích. Víkendový provoz v Itálii zase narušuje pokračující oprava dálnice mezi Benátkami a Udine, v Chorvatsku pak uzavřený sjezd na Zadar a poškozená vozovka na tamní dálnici A1.

Na českých dálnicích je řidičům k dispozici bezplatná dálniční asistenční služba ŘSD, která funguje 24 hodin denně.

„Motoristé se na ni mohou obrátit při jakýchkoliv potížích. Předtím než na cestu vyrazí, by však měli využít web dopravniinfo.cz, kde jsou nonstop dostupné aktuální dopravní informace,“ doporučuje Studecký.

Reklama

Výběr článků

Načítám