Hlavní obsah

O mimořádnou dávku zatím požádalo 40 000 uprchlíků z Ukrajiny

O dávku mimořádné okamžité pomoci (MOP) zatím úřady práce požádalo bezmála 40 000 uprchlíků z Ukrajiny, kteří odešli kvůli ruské invazi. Podle mluvčí generálního ředitelství úřadu práce Kateřiny Beránkové dostávají dospělí částku cca 2500 korun, která odpovídá existenčnímu minimu.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ženy s dětmi jsou vidět mezi přijíždějícími nejčastěji.

Článek

„Dosud úřad práce přijal téměř 40 000 žádostí. Občané Ukrajiny, kteří přicházejí do ČR kvůli tamní válečné krizi, mohou požádat o mimořádnou dávku okamžité pomoci z důvodu vážné újmy na zdraví,” uvedla mluvčí.

MOP patří mezi dávky hmotné nouze. Vyplácí se jednorázově. Pokud člověku hrozí kvůli nedostatku peněz vážná újma na zdraví, může dostat částku k doplnění příjmu do existenčního minima. To činí pro dospělého 2490 korun. U nezaopatřených dětí se počítá s životním minimem, které se pohybuje podle věku od 1970 do 2770 korun.

Přímo v centrech pro uprchlíky

Podle náměstkyně ministerstva práce pro dávky Ivy Merhautové i přes zjednodušení trvá vyřízení MOP asi 45 minut. „Je to poměrně velká zátěž úřadu práce. Hejtmani si vyžádali přítomnost pracovníků úřadů práce v koordinačních centrech. V každém centru jsou zaměstnanci úřadu práce, kteří pomáhají žádosti o mimořádnou okamžitou pomoc vyplňovat. Opravdu musí pomáhat, protože někteří žadatelé neumějí latinku,” přiblížila na jednání sněmovního sociálního výboru Merhautová. Podle ní úřady práce požádaly o pomoc, s agendou vypomůžou úředníci ze sociální správy, inspekce práce i ministerstva podobně jako za epidemie.

„Hledáme i každého ochotného člověka, který by šel na dohody vypomoci. Opravdu čekáme ještě větší nápor,” řekla náměstkyně.

Sněmovna odklepla dočasnou ochranu Ukrajinců. Není to růžové, připustil Rakušan

Válka na Ukrajině

Na novou humanitární dávku ve výši 5000 korun by měl podle návrhu, který momentálně projednávají poslanci, nárok každý uprchlík s vízem ke strpění. Dostal by ji za měsíc, kdy se vízum udělilo. Mohl by ji pak pobírat ještě pět dalších měsíců, musel by o ni ale vždy žádat. Získal by ji podle potřebnosti. Po půlroční lhůtě by pak mohl mít běžné dávky.

„Navrhla se dávka, která by měla být jednoduchá na zpracování. První vyplacení by bylo nikoliv na žádost, ale cizinec se dostaví, ukáže pas, ve kterém je vízum, pas se zapíše do systému, na základě toho se vyplatí dávka. Teprve od druhé dávky by se dokládaly některé majetkové a příjmové poměry,” popsala náměstkyně. Dodala, že ministerstvo pracuje na úpravě a doplnění informačního systému. Resort také jedná s bankami, aby příchozím nabídly založení účtu. Úřady práce by tak podporu mohly uprchlíkům posílat, nemusely by ji vyplácet v hotovosti.

Praze došlo ubytování, první uprchlíci přenocují v tělocvičně

Domácí

Ministerstvo vnitra zatím vydalo víza ke strpění více než 120 000 osob. Podle odhadů je v ČR kolem 200 000 uprchlíků, mezi nimiž převažují ženy a děti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám