Hlavní obsah

O diplom z plzeňských práv přijde 15 lidí, včetně bývalého šéfa strážníků

Právo, Ivan Blažek
Plzeň

Bakalářský titul z plzeňských práv bývalého velitele plzeňské městské policie Luďka Hosmana podle všeho přestane platit. Hosman patří podle informací Práva mezi ty, jimž se Západočeská univerzita rozhodla zrušit neoprávněně získané diplomy.

Foto: Petr Eret, ČTK

Sedm let stará bakalářská práce šéfa městských strážníků v Plzni a absolventa místních práv Luďka Hosmana (vlevo) se ve většině textu zcela shoduje s o rok starší prací jeho bývalého nadřízeného.

Článek

Termín, který si škola dala pro uzavření celé agendy kolem pochybných studií některých absolventů, vypršel 30. června.

„Diplom bude zrušen čtrnácti nebo patnácti lidem, v jednom případě to ještě upřesňujeme,“ řekl Právu ve čtvrtek právní expert univerzity František Korbel. Až na dvě výjimky se jedná o magistry, z nichž někteří přijdou i o titul JUDr. Jeden postižený je, či spíše býval, držitelem diplomu PhD a v jediném případě se jedná o bakaláře.

O tom, že je jím právě Hosman, svědčí i to, že s ním škola zahájila správní řízení. „Proti tomu jsme se odvolali. A nevylučuji soudní proces – žijeme v právním státě,“ uvedl Hosman, který v roce 2002 z větší části opsal bakalářskou práci z o rok staršího díla svého kolegy.

„Přiznáváme, že ta práce je špatná, hlavní základ má v jednom zdroji, v jiné bakalářské práci, kterou takřka otrocky převzal,“ řekl Právu už dříve Hosmanův právník Radek Ondruš. Zároveň však dodal, že nemůže jít v právním slova smyslu o plagiát. Hosman po odhalení zmíněných skutečností v roce 2009 rezignoval na funkci velitele městské policie, u plzeňských strážníků ale zůstal – dnes se stará o jejich vzdělávání.

Rychlostudenti

Hosmanův případ se skandálům na právech vymyká – v naprosté většině ostatních případů se totiž jedná o takzvané rychlostudenty, kteří pětiletý magisterský obor zvládli často jen za pár měsíců, chyběly jim zkoušky či zápočty a velmi dobře museli vědět, že titul získávají nepoctivou cestou.

Jména univerzita tají, Právo a další média zatím zjistila prvních sedm hříšníků: měli by jimi být Monika Mrázková a Michal Mrázek, děti zavražděného kontroverzního podnikatele Františka Mrázka, Jan Harangozzo, který figuruje v kauze podvodných konkurzů kolem soudce Jiřího Berky, podnikatelé Ladislav Cirhan a Petr Matuška, šéf Sdružení sportovních svazů Zdeněk Ertl a Barbora Havlová.

Například Mrázková studovala magisterský obor pouhý rok a devět měsíců. Chyběla jí řada zápočtů, u některých panují pochybnosti o jejich pravosti. Státnice dělala v den, kdy oficiální zkušební komise neměla zasedat.

„O žádné žalobě zatím nevíme,“ sdělil Korbel. „Proti rozhodnutí o zrušení diplomu přišlo jedno odvolání, které jsme postoupili ministerstvu školství. Podle našeho názoru odvolání v těchto případech možné není,“ doplnil Korbel.

Pokračování příště?

Kauza sice měla skončit, není ale vyloučené pokračování – ještě není uzavřena otázka rigorózních prací, u nichž prověrka speciálním protiplagiátorským programem ukázala významnou shodu s jiným materiály. V pěti případech byla více než padesátiprocentní.

Skandály na plzeňských právech vypluly naplno na povrch v září 2009. Následně odstoupilo vedení fakulty a podezřelá studia začala prověřovat rektorská komise. Prošetřila stovky případů, jen přehled rychlostudentů dodaný ministerstvu školství obsahoval jména 550 absolventů magisterských a 283 bakalářských studijních programů z let 1994 až 2009.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám