Hlavní obsah

Nyní komunisty straší, dříve s nimi na jihu Čech vládli

– České Budějovice
Právo, Pavel Orholz

Ačkoliv Jihočeši 2012, KDU-ČSL a TOP 09/STAN podepsali před novináři únorovou výzvu, která všem oznamuje, že koalice ČSSD a KSČM v Jihočeském kraji je nedemokratická, po komunálních volbách v roce 1998 přibrala právě českobudějovická KDU-ČSL, reprezentovaná mimo jiné Jaromírem Talířem (KDU-ČSL) a Zdeňkem Bezecným (dříve KDU, nyní TOP 09), komunisty do rady největšího jihočeského města.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jaromír Talíř

Článek

Lidovci byli tehdy hybnou silou takzvané adventní dohody. Na jejím základě pravicová US DEU (ve volbách čtyři mandáty) a KDU-ČSL (sedm mandátů) vyšachovaly po komunálních volbách z vedení města vítěznou ODS, která tehdy získala 16 mandátů ze 45 a byla jednoznačně nejsilnější stranou.

Coby strůjci zmíněné adventní dohody k ní lidovci přizvali i sociální demokraty (pět mandátů), Stranu zelených a do rady města pak hned dva zástupce KSČM (osm mandátů). Lidovci tak měli ve městě se sedmi mandáty z voleb dokonce primátora a to samé následně zopakovali i po předčasných volbách, které vyvolala ODS.

Po loňských krajských volbách však nechtějí zmínění představitelé o komunistech ani slyšet. V únoru 2012 uspořádali ještě s Jihočechy tiskovou konferenci, kde současnou krajskou koalici prezentovali jako skutečnou hrozbu pro demokracii v této zemi a Bezecný vysvětloval Právu, že nesouhlasí s rozhodnutím soudu, který KSČM nezakázal.

Zároveň se shodli, že protesty některých jihočeských studentů jsou správné. Právo se jich proto chtělo zeptat, v čem je rozdíl, kromě toho, že nyní se na vládě nepodílí a proč ji tentokrát za účasti komunistů považují za nedemokratickou, když v roce 1998 s KSČM úzce spolupracovali.

Jiná koalice tehdy nešla vytvořit, brání se Talíř

„Já bych viděl jediný rozdíl v tom, že nebyla možnost vytvořit jinou koalici. Dnes ji sociální demokraté po volbách mají. Tehdy bylo mezi naší stranou a ODS velké napětí, takže koalice s ní byla těžko představitelná,“ sdělil Právu Jaromír Talíř. Přestože Talíř viděl v letech 1998 až 2002 koalici s ODS jako nereálnou, v roce 2002 ji v krajském městě tyto dvě strany uzavřely a primátorem se stal opět lidovec.

„V té době se jednalo o zcela výjimečnou situaci, která byla ohraničena pouze na komunální politiku ve městě, a v tom já vidím hlavní rozdíl. Rozhodně jsem nebyl architektem této adventní dohody, ale respektoval jsem většinový názor členů českobudějovické KDU-ČSL. Osobně jsem s tím, že v radě byli dva členové KSČM, měl značné problémy,“ reagoval na dotaz poslanec Zdeněk Bezecný (TOP 09).

Součástí únorové výzvy je také ochota tří stran Jihočeši 2012, KDU-ČSL a TOP 09/STAN jednat o nové koalici se sociálními demokraty. Všechny tři strany hned po volbách vytvořily jakousi trojdohodu a chtěly zastoupení v radě kraje. Prý jim nejde o vlastní prospěch, ale o zachování demokracie a vládu bez KSČM. „Znovu nabízíme podanou ruku k vytvoření nekomunistické demokratické koalice, která by vedla Jihočeský kraj v tomto volebním období,“ píše se v únorové výzvě.

Reklama

Výběr článků

Načítám