Hlavní obsah

NSS zrušil verdikt soudu, který na jaře zrušil čtyři opatření ministerstva

Právo, ČTK, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Nejvyšší správní soud (NSS) v pátek zrušil rozsudek Městského soudu v Praze, kterým soud loni na jaře zrušil čtyři opatření ministerstva zdravotnictví omezující volný pohyb a maloobchod. ČTK to zjistila na úřední desce soudu.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Nejvyšší správní soud v Brně.

Článek

Podle tehdejšího rozsudku byla opatření ministerstva nezákonná, protože je nepřijala vláda podle krizového zákona. NSS v rozhodnutí uvedl, že přijetí těchto opatření i přes nouzový stav nepřísluší výlučně vládě.

Soud přitom neposuzoval zákonnost jednotlivých opatření, pouze vymezil hlediska, podle nichž mají soudy na opatření vydaná s odkazem na zákon o ochraně veřejného zdraví příště posuzovat. Každé opatření se podle NSS má posuzovat zvlášť, zda jejich konkrétní obsah spadá do kompetence resortu zdravotnictví. Je potřeba jednotlivě posuzovat zákonnost a přiměřenost konkrétních zákazů, příkazů a omezení.

Soud zrušil opatření omezující obchod a volný pohyb

Koronavirus

Městský soud loni vyhověl žalobě experta na zdravotnické právo Ondřeje Dostála a zrušil opatření ministerstva z 26. března a 17. dubna, která se týkala omezení maloobchodního prodeje v souvislosti s pandemií koronaviru, a opatření z 23. března a 15. dubna, jež omezovala volný pohyb osob.

Soud tehdy shledal, „že za situace, kdy je vyhlášen nouzový stav, může omezit základní práva a svobody v natolik masivní míře pouze vláda, a to svým unesením vydaným na základě krizového zákona“, uvedl tehdy soudce.

Soud se bude muset věcí zabývat znovu.

Vláda na jaře opatření začal přijímat na základě zákona o veřejném zdraví, potom začala rozhodovat na základě krizového zákona.

Politici: Přišlo to pozdě

Podle politiků rozhodnutí Nejvyššího správního soudu přišlo pozdě. „Vítám to, protože soud dal za pravdu vládě, ale mrzí mě, že to přichází až po roce,“ řekl Právu ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) je rád, že soud ukázal, že ministerstvo nejednalo protizákonně. „Je to pro nás důležitý signál, že opatření nebyla napadnuta oprávněně,“ uvedl Blatný.

Lidé nová opatření dodržují, hlásí strážníci. Problémy dělají jen odpůrci nařízení

Krimi

Poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL) je rozhodnutím NSS překvapený. „Neznám to rozhodnutí, ale nerozumím tomu, že jim to trvalo skoro rok. A nevím, jestli má vůbec smysl, aby o tom znovu rozhodoval městský soud, když podle nově přijatého pandemického zákona bude přezkum opatření na Nejvyšším správním soudu,“ řekl Právu Výborný.

Jeho bratr Štěpán Výborný je jedním ze soudců Městského soudu v Praze, který na jaře opatření zrušil.

Poslanec ODS Jan Skopeček věří, že díky pandemickému zákonu už takovéto spory soudy řešit nebudou muset. „Rozumím tomu, že dochází k různým výkladům zákonů, které nebyly připraveny na krizi takového typu. Proto je nadějí pandemický zákon, že opatření budou zdůvodňována a nebude docházet k takovým sporům,“ podotkl Skopeček.

Místopředseda STAN Petr Gazdík nad rozhodnutím soudu kroutil hlavou. „Zdá se, že v naší zemi není už problémem jen vláda, ale už i soudnictví,“ řekl Gazdík.

Reklama

Výběr článků

Načítám