Hlavní obsah

Novým předsedou ČTÚ bude radní Jaromír Novák

Praha

Novým předsedou rady Českého telekomunikačního úřadu bude další tři roky bývalý ředitel divize digitální ekonomiky ministerstva průmyslu a obchodu a současný radní ČTÚ Jaromír Novák (33). Rozhodla o tom ve středu vláda. Novák nahradí Pavla Dvořáka, kterému na konci dubna skončil mandát, řekl po jednání kabinetu premiér Petr Nečas.

Foto: Martin Pinkas, ČTK

Sídlo ČTÚ v pražských Vysočanech

Článek

Novák má podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby (ODS) pro výkon funkce nejlepší profesní předpoklady. Jeho úkolem bude mimo jiné dokončení aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE, která má umožnit příchod čtvrtého operátora.

Ministr se již dříve nechal slyšet, že Dvořákovi nenavrhne prodloužení mandátu právě kvůli neúspěšnému ukončení aukce kmitočtů pro LTE. Dvořák zůstal řadovým radním.

Novák uvedl, že primárně chce úspěšně dokončit aukci kmitočtů, které má za cíl zvýšit konkurenční prostředí a zajistit pokrytí i těch nejmenších obcí signálem vysokorychlostního mobilního internetu. "Důležitý je ale i současný tlak na všechny hráče na trhu, aby nabízeli své služby srozumitelně, jasně a bez malým písmem psaných právnických kliček," řekl Novák. Podotkl, že si přeje, aby byl ČTÚ transparentnější a lépe chránil spotřebitele.

Novák nejprve působil na ministerstvu informatiky, v roce 2007 přešel na ministerstvo průmyslu, kde se podílel na přípravě právních norem v telekomunikacích.

Příští týden skončí pětileté funkční období člence rady Janě Fürstové a její nástupce dosud není znám. V radě dále sedí bývalý novinář Ondřej Malý a exministr dopravy Milan Šimonovský.

Na novém předsedovi bude, vedle vypsání nové aukce kmitočtů, dokončení analýz trhů vysokorychlostního internetu a mobilního volání a případná regulační opatření na těchto trzích nebo vyřešení otázky, kdo bude řešit spory operátorů se zákazníky o neuhrazené faktury. Řešení sporů mělo přejít z ČTÚ na soudy, ty to ale odmítají.

Reklama

Výběr článků

Načítám