Hlavní obsah

Nový web ukazuje činnost StB

Centrum pro dokumentaci totalitních režimů ve spolupráci s Platformou evropské paměti zveřejnilo ve čtvrtek webový portál přibližující činnost a způsob práce komunistické Státní bezpečnosti (StB).

Foto: Repro communiststatesecurity.eu

Otisk webu o StB

Článek

„Web je určen široké i odborné veřejnosti. Jde o to, jestli se člověk začte do slovníkových hesel. Ta už jsou dost podrobná a jsou zaměřena na odbornou veřejnost i na rozhodující činitele, kteří mají na základě těchto informací lepší představu o tom, jak 'tikají' státní struktury východní Evropy," řekla výkonná ředitelka platformy Neela Winkelmannová.

Stránky lze najít na adrese communiststatesecurity.eu

Mají ukázat, jak fungovaly tajné služby satelitních států komunistického bloku, které vznikly na pokyn hlavní sovětské tajné služby KGB.

Portál nabízí šest ikon. Například po rozkliknutí kategorie Struktury najde návštěvník schémata a infografiku k jednotlivým složkám StB. „Kliknu například na strukturu bývalé I. správy, což byla zahraniční rozvědka. Zde můžeme na časové ose vidět strukturu od roku 1968 do roku 1989," popsal web ředitel Centra pro dokumentaci totalitních režimů Peter Rendek.

Na tabletech i mobilech

Winkelmannová oceňuje výkladový pojmový slovník, který vysvětluje struktury tajné policie, osoby, které v ní fungovaly, i různé aktivity. V české verzi už má více než stovku hesel. „Samozřejmě zajímavé jsou i vizualizace a struktury správ Státní bezpečnosti na časové ose. Je vidět, jak se časem služba přizpůsobovala a proměňovala," řekla.

Graficky jsou znázorněny rezidentury rozvědky po celém světě, kde komunisté měli své zájmy. Jsou zde i konkrétní osoby, které rezidentury řídily, a jejich fotografie. „Je to dělané formou, která odpovídá moderním komunikačním prostředkům, tak aby se dal portál dobře ovládat na tabletech a mobilech," ohodnotil historik Petr Blažek.

Řada informací z českého prostředí bude podle něho nová pro zahraniční čtenáře. „To, co je (pro Čechy) nové, jsou struktury, které umožňují se interaktivně pohybovat v čase a zjišťovat, co dělala která část Státní bezpečnosti," dodal.

Na přípravě webu se podílelo Centrum pro dokumentaci totalitních režimů. Autoři čerpali informace z Archívu bezpečnostních složek, českého a slovenského Ústavu paměti národa i například z takzvaných Cibulkových seznamů. Všechny zdroje jsou legálně přístupné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám