Hlavní obsah

Nový šéf strážníků Šuster slíbil hledat vnitřní rezervy, nebude žádat více peněz

Právo, Petr Janiš
Praha
Aktualizováno

Najdu vnitřní rezervy a nebudu chtít více peněz. To slíbil na magistrátu velitel pohotovostní motorizované jednotky pražské policie Eduard Šuster, který byl ve čtvrtek zvolen šéfem pražské městské policie. Post uprázdnil Vladimír Kotrouš, kterého soud poslal na šest let do vězení kvůli korupci.

Foto: Petr Janiš, Právo

Eduard Šuster na jednání pražského zastupitelstva.

Článek

„Nepředpokládám, že by se rozpočet městské policie musel navyšovat,“ řekl zastupitelům Šuster. Chce přijmout personální strategii a revidovat především stávající smlouvy. Co konkrétně by měnil, však neřekl.

„Chápu, že hummery a vznášedla jsou mediálně vděčné téma, ale nechtějte po mně soud, jestli se budou prodávat nebo darovat, i když představu mám,“ uvedl Šuster, který se práce na plný úvazek chopí asi za měsíc, až vyřídí formality.

Dodal, že není nutné přijímat nové strážníky.

Všichni přítomní zastupitelé Šustrovo pověření odhlasovali 58 hlasy asi po dvouhodinové debatě. Ta se týkala především způsobu výběru nového ředitele a zádrhelů kolem požadavku na bezpečnostní prověrku.

Zdržení kvůli větší transparentnosti

Opoziční ČSSD podle poslance Petra Hulinského pro Šustera hlasovala, protože se jí zamlouvala jeho koncepce. Oficiální cestou se k ní ale nedostala. „Není možné, abych dostal takovou koncepci pod rukou,“ řekl Právu Hulinský.

Primátor Bohuslav Svoboda přiznal, že se výběr šéfa strážníků komplikoval. Koaliční TOP 09 dokonce dříve hrozila, že volbu kvůli požadavku na bezpečnostní prověrku zablokuje. „Zádrhel vznikl ve snaze o větší transparentnost,“ řekl Svoboda.

Musel také vysvětlovat, zda je Kotroušova židle u pražských strážníků skutečně prázdná. Podle primátora se to stalo ve dvou krocích. Nejprve Kotrouše musel z funkce odvolat Ludvík Klema, který ho dlouho zastupoval a po něm městskou policii vedl. „Bývalý ředitel Kotrouš pracovní poměr s námi ukončil svou vlastní žádostí,“ popsal Svoboda druhý krok.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám