Hlavní obsah

Nový šéf ČD vzejde z výběrového řízení, ujišťuje Kremlík

– Praha

Ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) odmítl informace o tom, že na pondělním jednání dozorčí rady Českých drah bude na místo současného ředitele státního dopravce Miroslava Kupce zvolen šéfem firmy náměstek ministerstva pro místní rozvoj Václav Nebeský. V rozhovoru pro Právo to potvrdil sám Kupec. Šéfa státního dopravce určí otevřené výběrové řízení, uvedl na Twitteru Kremlík.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO)

Článek

Ministr a premiér Andrej Babiš (ANO) minulý týden uvedli, že Kupec nesplnil očekávání ohledně stabilizace vedení společnosti.

Dozorčí rada ČD personální záležitosti na pondělním oficiálním programu zasedání nemá. Definitivně se ale bude program sestavovat až před začátkem jednání, které začne v 10:00.

O tom, že by současného ředitele drah měl nahradit Nebeský, který v ČD v minulosti působil, mluvil v rozhovoru pro Právo sám Kupec. „Navštívil mě první náměstek ministra dopravy Tomáš Čoček, aby mi o tomto záměru řekl,“ sdělil Kupec Právu. Na dotaz, zda ho rovnou ministerský náměstek neinformoval i o jeho nástupci, a konkrétně Václavu Nebeském, Kupec přisvědčil, že ano. [celá zpráva]

„Toto tvrzení je zcela nepravdivé a lživé,” napsal na sociální síti ministr.

Piráti: Vypadá to jako uplácení

Výměna ve funkci předsedy představenstva ČD se nelíbí Pirátům. Dávají ji do souvislosti s vypracováním odpovědi české strany na předběžnou auditní zprávu Evropské komise o údajném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Předseda poslanců Pirátů Jakub Michálek v neděli v České televizi poukazoval na to, že za odpověď na audit zodpovídá manželka možného budoucího šéfa ČD Nebeského, na což první upozornilo Právo a Novinky.cz.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Generální ředitel ČD Miroslav Kupec

Olga Nebeská působí ve funkci náměstkyně ministryně pro místní rozvoj a má na starosti koordinaci evropských fondů a mezinárodních vztahů. Z toho titulu bude také pracovat a dohlížet na českou odpověď k předběžnému auditu Evropské komise k čerpání dotací, který je kritický k postupu českých orgánů.

Podle Michálka vypadá post šéfa ČD pro manžela Nebeské jako uplácení.

Ministerstva dopravy a pro místní rozvoj se proti tvrzení Michálka ohradila s tím, že se jeho slova nezakládají na pravdě. „Nejen že je to čistá spekulace, ale je to i lidsky podlé a nízké tvrzení. Paní Olga Nebeská je už téměř půl rok mimo zaměstnání kvůli vážným zdravotním potížím. Logicky s tak nebude podílet a ani nebude dohlížet na přípravu žádné odpovědi,” uvedlo v prohlášení ministerstvo pro místní rozvoj.

To je ale v rozporu s dřívějším vyjádřením ministerstva pro místní rozvoj. „Postup a odpověď na návrh auditní zprávy bude připravován Národním orgánem pro koordinaci evropských fondů MMR, který vede odborná náměstkyně Olga Nebeská,“ řekl ve čtvrtek Právu mluvčí MMR Vilém Frček.

Kupec byl do čela Českých drah jmenován loni v září po odvolání tehdejšího šéfa společnosti Pavla Krtka. Po jeho nástupu do funkce postupně skončili ve vedení podniku dva lidé. V únoru vypršel pětiletý mandát Michalu Štěpánovi, který je nyní šéfem Integrované dopravy Středočeského kraje. V květnu pak odešel Michal Heřman, který v představenstvu působil teprve od poloviny letošního ledna. Kupec upozornil na to, že za odchodem Heřmana nejsou vnitřní problémy, Heřman se totiž krátce po svém nástupu přihlásil do výběrového řízení na šéfa těžební společnosti OKD, ve kterém uspěl.

Reklama

Výběr článků

Načítám