Hlavní obsah

Nový lék na leukémii zachránil v Česku prvního pacienta

Právo, Václav Pergl

V Ústavu hematologie a krevní transfuze (ÚHKT) lékaři úspěšně vyléčili sedmadvacetiletého pacienta s akutní lymfoblastovou leukémií, jehož šance na přežití se původně počítala v týdnech.

Foto: Profimedia.cz

Lékaři pacientovi podali nový lék. Ilustrační foto

Článek

Podobně jako u řady dalších nemocných s tímto typem rakoviny krve se mu totiž nemoc vrátila ,a už nereagovala ani na vysoce dávkovanou záchrannou chemoterapii.

V ÚHKT mu však jako vůbec prvnímu pacientovi v Česku podali zcela nový typ léku, který v těle dokáže zmobilizovat přirozené „zabíjející“ mechanismy a nasměrovat je přímo proti nádorovým buňkám.

Jde o roztok, který kape do těla ze speciální pumpy. Pacient ji nosí po dobu 28 dní stále u sebe, připevněnou v malé brašně přes rameno.

„Lék se řadí do nové rodiny monoklonálních protilátek. Ty se jedním koncem své molekuly navážou na leukemickou buňku a druhým koncem na zdravý

T-lymfocyt, který funguje jako výkonná buňka imunitního systému. Jejím přirozeným úkolem je zabíjet cizí a defektní buňky,“ sdělil Právu princip medikace, kterou vyvinula společnost Amgen, MUDr. Cyril Šálek z Ústavu hematologie a krevní transfuze.

Zatím jen klinická studie

Nový imunoterapeutický lék lze zatím získat jen v rámci klinických studií, výsledky jsou však až překvapivě dobré.

V současnosti se zdá, že imunoterapeutický přístup může způsobit revoluci v léčbě hematoonkologických onemocnění
Cyril Šálek

„Zatímco u běžné chemoterapie se povede při prvním cyklu přítomnost choroby potlačit jen u 20 až 40 procent pacientů, v případě podání nové protilátky zvané blinatumomab se do remise okamžitě dostává téměř 70 procent nemocných,“ řekl Šálek s tím, že jde o nemocné, u nichž akutní lymfoblastová leukémie propukla podobně jako u pacienta ÚHKT již podruhé.

Právě relaps (návrat nemoci) byl přitom až dosud v souvislosti s tímto krevním nádorem považován za vůbec největší riziko. Organismus druhý útok choroby, která představuje 12 procent všech leukémií, obvykle nevydrží déle než tři až pět měsíců. Lymfoblastovou leukémií přitom onemocní jen v Evropě každý rok 7000 lidí.

„V současnosti se zdá, že imunoterapeutický přístup může způsobit revoluci v léčbě hematoonkologických onemocnění,“ říká doktor Šálek.

„Zjednodušeně řečeno – takový lék neničí veškeré dělící se buňky jako chemoterapie, ale pouze ty nádorové s konkrétní značkou na povrchu. Pacienti se rovněž neléčí podle předem daného jednotného schématu, ale vždy na základě analýzy imunologických znaků vlastních nádorových buněk,“ uzavírá doktor Šálek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám