Hlavní obsah

Nový kancléř Senátu chce zakázat ženám trička

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sportovní tričko a džíny? Nepřijatelné. Kostýmek bez punčoch? Nevhodné. Holá ramena? Nemyslitelné. Minisukně? Nepřipadá v úvahu. Především mladší úřednice v Senátu čekají krušné chvíle. Jeden z prvních oběžníků, který všem zaměstnancům horní komory rozeslal nový kancléř, je donutí k obměně šatníku. Ta ale vzhledem k módě, která více odhaluje než zahaluje, pro ně znamená dostat se mimo módní trendy.

Článek

Bývalý šéf prezídia Komise pro cenné papíry František Jakub, který se po celý svůj profesní život pohyboval v kruzích, kde je oblek s kravatou samozřejmostí, se po jmenování kancléřem pustil do estetické obrody českého úředníka. A rozhodně vylučuje "sportovní trička, jeansy, krátké kalhoty, botasky a sportovní sandály pro muže a jejich ekvivalenty pro ženy".

Bez výstředností

Jakub napsal, že "pro pracovní ženské oblečení jsou vhodné šaty, sukně s halenkou, kostým (nedílnou součástí jsou punčochy) nebo kalhotový kostým. Základem mužského pracovního oblečení je oblek ze stejné látky nebo samostatné sako a kalhoty."

Oblek má být podle kancléře střízlivý, vkusný a pokud možno nenápadný. Upozornil, že je nutné pamatovat na sladění doplňků. Aby košile, kravata, boty, ponožky, u žen též klobouk, rukavice a kabelka ladily s oděvem a mezi sebou navzájem barvou i materiálem.

"Být oblečen podle módy neznamená nosit módní výstřelky, nápadné a křiklavé prvky, a to pro věkem mladé, střední i starší." Jak prozradila Právu jedna z úřednic, s většinou z doporučení souhlasí, protože jde o reprezentaci Senátu, ale bojí se léta, kdy se od ní očekávají punčochy.

Pryč s holými břichy

Kancléřovu snahu přivítal šéf Senátu Přemysl Sobotka (ODS). "Jsme veřejnou, konzervativní institucí, kam chodí hodně lidí, a tak není možné, aby se tu pohybovali lidé v džínách a s holými břichy," podpořil kancléře s tím, že výsledkem nemají být ženy v dlouhých černých hábitech, ale úředníci, jejichž oblečení bude mít úroveň. Vůči senátorům ale nic neplánuje. "Až na dvě tři výjimky, které si neumějí koupit košili a sako, chodí převážná část členů Senátu dobře společensky oblečena," řekl Právu.

Zdrženlivě reagoval na oběžník šéf Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD). "Nevybavuji si, že by mě ve Sněmovně v tomto směru něco pohoršilo tak, že bych měl v tom něco dělat. Oblékání je kultura, která se vyvíjí zcela spontánně. Neumím si představit, že bychom to tady upravovali nějakým předpisem," rozpačitě komentoval senátní pokus. "To, co dělají, působí trochu elitářsky, jako by tam měl vzniknout klub, kam smějí jen ti ve smokingu. Moc sympatické mi to není," dodal Zaorálek.

Ve Sněmovně žádné psané doporučení neexistuje. Pouze v létě ochranná služba nevpouští návštěvníky v hodně krátkých kalhotách. Na bonton si potrpí na Pražském hradě, jehož protokol vyžaduje společenský oděv.

Slušné společenské oblečení je již samozřejmostí v řadě firem. V úřednických kruzích však sportovní styl bez saka a kravaty, a to i ve státních úřadech, je stále hodně k vidění.

"U nás je oblek naprosto normální. Kdysi byly tzv. volné pátky, kdy mohli zaměstnanci chodit bez vázanky. Ale stejně to využívali jen ti, kteří věděli, že ten den nebudou mít žádné jednání. V tričku jsem za celá léta nikoho v úřadu neviděl," řekl Právu mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář. "Ale žádná psaná pravidla u nás nejsou, ta vytváří tlak okolí," dodal s tím, že by se cítil v horší vyjednávací pozici, kdyby byl oblečen hůře než jeho partner.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám