Hlavní obsah

Fiala: Bude to nejtěžší rok v historii samostatného Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Nový šéf vlády Petr Fiala (ODS) v novoročním proslovu prohlásil, že nemá pro občany dobré zprávy. Tento rok bude podle něj pravděpodobně jedním z nejsložitějších a nejnáročnějších od vzniku samostatné České republiky. Potýkat se prý budeme s covidem, inflací i s růstem cen energií.

Novoroční projev premiéra Petra Fialy Video: ČTK

 
Článek

„Je první den roku 2022 a já pro vás nemám dobré zprávy. Tento rok bude pravděpodobně jedním z nejsložitějších a nejnáročnějších od vzniku samostatné České republiky,” řekl na úvod Fiala.

„Trápit nás budou problémy, které přicházejí zvenku, ale i problémy, které jsme si zavinili sami. Předchozí vláda žila ze dne na den, jako by neustálé zadlužování nemohlo nikdy způsobit inflaci,” vysvětlil.

Babiše zklamal Fialův projev, podle Okamury nenabídl řešení

Domácí

Mezi tři nebezpečí, kterým Česká republika bude čelit, zahrnul pak konkrétně šéf vlády inflaci, růst cen energií a covid. Vyřešit tyto problémy podle něj potrvá dlouho. Doufá, že první pozitivní výsledky přijdou ještě před koncem roku.

„Náprava trvá mnohonásobně déle. Odsouvat problémy je jednodušší, než je začít řešit. Naší zemi ale nic jiného nezbývá,” prohlásil k národu.

Současně varoval také před populisty, kteří nabízejí jednoduchá řešení. „Složité problémy nemají jednoduchá řešení,” uvedl.

Jako možnost prosazení toho, co Česko životně potřebuje, vidí Fiala české předsednictví v Evropské unii, kdy země bude více vidět a slyšet.

Fiala v projevu podle koaličních lídrů dokázal popsat hlavní problémy země

Domácí

Projevy v minulosti na Nový rok přednášeli prezidenti republiky. Tuto zvyklost změnil současný prezident Miloš Zeman, který své vystoupení přesunul na druhý vánoční svátek.

K národu promluvil v sobotu odpoledne i šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Ten označil za klíčové, aby Česká republika zvládla boj s koronavirem.

Občany proto vyzval k sebevědomé slušnosti, větší smířlivosti a k solidaritě podobné té, kterou lidé projevili při nápravě škod po loňském tornádu na Moravě.

Foto: ČTK

Novoroční projev premiéra Fialy

Reklama

Výběr článků

Načítám