Hlavní obsah

Nebudeme zticha. Novináři Českého rozhlasu se bouří proti jmenování Obzinové

Aktualizováno

Rozhodnutí generálního ředitele Českého rozhlasu Reného Zavorala nahradit stávajícího ředitele zpravodajství Jana Pokorného někdejší šéfkou zpravodajství televize Prima Jitkou Obzinovou, narazilo na odpor zaměstnanců. Ti napsali řediteli otevřený dopis, v němž vyjadřují obavy o nezávislost zpravodajství, a vyzývají Zavorala, aby krok přehodnotil. Na sociálních sítích výzva koluje s hashtagem #nebudemezticha.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitel Českého rozhlasu René Zavoral

Článek

„Odvolání a jmenování ředitele zpravodajství je plně ve Vaší kompetenci a máte na ně samozřejmě právo. Vámi oznámená nová ředitelka zpravodajství ČRo Jitka Obzinová není zárukou nezávislosti zpravodajství, ba právě naopak. Jsme přesvědčeni, že Jitka Obzinová nezávislost zpravodajství přímo ohrožuje a v minulosti to svými kroky dostatečně dokázala,” uvedli novináři v otevřeném dopisu.

Dopis podepsalo zatím téměř 400 zaměstnanců ČRo, v drtivé většině lidé ze zpravodajství.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Jitka Obzinová na snímku z roku 2014

Zavoral podle ČTK obsah dopisu zhodnotí a vyjádří se k němu v příštím týdnu.

Personální uragán v Českém rozhlase. Pokorný končí, vystřídá ho Obzinová

Domácí

Signatáři připomněli například počínání Obzinové na Primě, kde zaměstnance zpravodajství úkolovala, jakým způsobem informovat o uprchlické krizi a jak mají vykreslovat migranty.

Stejně tak poukázali na nevyváženost zpravodajství před prezidentskými volbami v roce 2013, kdy měl být podle nich protežován Miloš Zeman.

Podle signatářů otevřeného dopisu není Obzinová člověkem sdílejícím hodnoty objektivity a nezávislosti média veřejné služby. Mají za to, že její profesionální lapsy ji diskvalifikují pro výkon práce ve veřejnoprávním médiu.

„Vážený pane řediteli, vyzýváme Vás, abyste své rozhodnutí přehodnotil a jmenování Jitky Obzinové novou ředitelkou zpravodajství zrušil,” uzavírají novináři dopis s tím, že Zavoral coby ředitel instituce má právo vybrat si spolupracovníky, nikoliv však právo „ohrožovat nezávislost zpravodajství veřejnoprávního média Českého rozhlasu”.

Dopis podepsalo téměř 400 zaměstnanců Českého rozhlasu a stále se připojují další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám