Hlavní obsah

Novelu posilující pravomoci ombudsmana stáhne vláda ze Sněmovny

Novinky, zpe
Praha

Novela zákona, která by rozšířila pravomoci ombudsmana, ležela ve Sněmovně dva roky a byla důvodem několika roztržek mezi politiky. Ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD) se proto rozhodl normu stáhnout, vláda ho v tom ve středu jednomyslně podpořila.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr pro lidská práva Jan Chvojka

Článek

„Nikdo nebyl proti. Důvody jsou racionální, návrh byl ve Sněmovně dva roky, za tu dobu byl několikrát přerušen, vrátil se ze třetího čtení do druhého a několikrát i do výborů,“ řekl Chvojka.

Novela, kterou prosazoval bývalý ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD), měla například veřejnému ochránci práv umožnit dávat podněty k ústavnímu soudu či podávat antidiskriminační žalobu. To podle Chvojky nemělo šanci projít, problém s tím měli jak opoziční, tak někteří koaliční zákonodárci.

„Naopak by prošly věci, které nemají logiku, například že ombudsman může být kdykoliv odvolán Sněmovnou nebo že musí monitorovat právo šaría. Zákon by byl úplně vykostěný,“ zdůraznil ministr.

Předloží nový návrh

Chvojka předloží novou novelu, která bude řešit jen monitorování situace zdravotně postižených. Vláda bude chtít normu ve Sněmovně projednat ve zrychleném řízení.

Současnou ombudsmankou je Anna Šabatová. Ona sama byla na plénu Sněmovny několikrát kritizována. Poslanci ji v minulosti cupovali například kvůli uprchlíkům. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám