Hlavní obsah

Nová vyhláška stanovuje limity pro návykové látky při řízení

Vláda ve středu schválila nařízení, které určuje limity pro návykové látky kromě alkoholu pro řidiče. Informovalo o tom ministerstvo dopravy.

Foto: Václav Lang, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle nařízení při dosažení limitu v krevním vzorku se řidič bude považovat za ovlivněného takovou návykovou látkou. Změna by měla usnadnit a zrychlit postup odhalování případného spáchání přestupku řízení pod vlivem návykové látky a jeho dokazování v přestupkovém řízení. Nařízení vstoupí v účinnost 15 dnů po jeho vyhlášení.

Dosud po případné pozitivní orientační zkoušce slin, která se provádí pro podezření z užití drog, je řidič vyzván k odběru moči a krve. Následně se provádějí analýzy vzorků, toxikologický posudek a psychiatrický posudek. "Uvedený postup je také značně časově náročný, a přestupek tak mnohdy není projednán ve lhůtě jednoho roku," upozorňuje materiál.

Mezinárodní nechráněný název návykové látky v českém jazyceLimitní hodnota návykové látky v krevním séru (ng/ml)
Delta-9-tetrahydrokanabinol (9-THC)2
Methamfetamin25
Amfetamin25
3,4-Methylendioxymethamfetamin (MDMA)25
3,4-Methylendioxyamfetamin (MDA)25
Benzoylekgonin25
Kokain25
Morfin10
Zdroj: Ministerstvo dopravy

Nařízení, které stanovuje limity pro jednotlivé drogy, by tak mělo z uvedeného postupu odstranit rozbory a posudky. "S cílem odstranit tento problém přijal zákonodárce novelu zákona o silničním provozu, kterou zavedl právní domněnku, že je řidič ovlivněn jinou návykovou látkou, jsou-li v jeho krevním vzorku zjištěny návykové látky v určitém nadlimitním množství," uvádí materiál. A právě nařízení umožní podle ministerstva novelu zákona o silničním provozu ze srpna loňského roku plně využívat.

Nařízení připravilo ministerstvo dopravy ve spolupráci s lékařskými odborníky z České společnosti soudního lékařství a soudní toxikologie České lékařské společnosti J. E. Purkyně. Návrh se nejvíce podle ministerstva dopravy blíží opatřením v Belgii, Německu a Řecku.

Reklama

Výběr článků

Načítám