Hlavní obsah

Nova stáhla reportéra Tunu kvůli dopisu Paroubkovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejsledovanější soukromá česká televize Nova stáhla z obrazovky šéfreportéra Jana Tunu. Vedení televize se nelíbí, že Tuna napsal šéfovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi, aniž by předem informoval management Novy. Uvedl to ředitel sekce zpravodajství a publicistiky Novy Martin Ondráček.

Článek

Tuna byl jedním ze žurnalistů, které Paroubek v sobotu 3. června ve svém projevu k výsledkům voleb označil za pracující "v žoldu ODS".

Tuna napsal Paroubkovi otevřený dopis, v němž jej vyzval k rezignaci. Podle novináře totiž Paroubek nikdy nepředložil důkazy o Tunově spolupráci  s ODS. "Jestli někdo lže v takovéto závažné věci, nemá ve veřejném životě země co pohledávat. Pane Paroubku, odstupte!" napsal Tuna v dopise a parafrázoval tak výzvy Paroubka k odstoupení politiků ODS z nedávné doby.

Ondráček: výzva k odstoupení byla chybou

"Vadí mi, že Tuna v dopise uvedl pod svým jménem šéfreportér Novy," sdělil Novinkám Ondráček. "Ještě horší je, že Tuna poslal dopis bez toho, že by informoval nadřízené," dodal. 

"Novinář nemá aktivně vstupovat na politické kolbiště a posílat dopisy s výzvami k odstoupení," řekl Ondráček. Stejně by podle něj Nova postupovala, i kdyby byl dopis adresován jakékoli jiné veřejné osobě. V celé zemi podle Ondráčka není šéf, který by dopustil, aby jeho novináři komunikovali s veřejně činnými osobami pomocí otevřených dopisů. Ondráček si ale nemyslí, že by Tuna jakkoli spolupracoval s ODS.

"Veřejně se mnou začal komunikovat Jiří Paroubek, který mne, a tím pádem celé zpravodajství televize Nova obvinil jedním z nejhorších možných způsobů. Jen jsem bránil sebe a zpravodajství televize Nova proti těmto nehorázným lžím," sdělil Novinkám Tuna.

"Na svých argumentech si trvám, ale jako loajální zaměstnanec Novy jsem vedení televize o svém kroku informoval a následně jsem od zveřejnění dopisu upustil," dodal Tuna.

Ondráček uvedl, že o konečném osudu Tuny se rozhodne v nadcházejících zhruba deseti dnech. Tuna pracuje na Nově od roku 1999. Ondráček považuje obvinění Tuny ze spolupráce s ODS ze strany Paroubka za nesmyslné.

Problémy měli i Borek s Cibulkou

Tuna není prvním novinářem, jenž měl problémy s expremiérem Paroubkem. Koncem srpna stáhla Česká televize z pořadu Události, komentáře moderátora Davida Borka. Důvodem byl podle ČT nezvládnutý rozhovor se šéfem ČSSD. [celá zpráva]

Podobný osud stihl na jaře také Aleše Cibulku, který musel okamžitě skončit s moderováním pořadu na stanici Český rozhlas-Praha kvůli tomu, že jeho host - zpěvačka a bývalá redaktorka Svobodné Evropy Yvonne Přenosilová - v živém vysílání mimo jiné kritizovala právě Paroubka.

Předseda sociálních demokratů odmítl názory, že za odvoláním stojí on či lidé z jeho okolí.

Anketa

Souhlasíte se stažením reportéra Jana Tuny z obrazovky TV Nova?
ano
18,9 %
ne
81,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 29329 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám