Hlavní obsah

Nova: český trh je zaplaven rakovinotvornými dudlíky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nezávislý výzkumný ústav zkoušel na žádost občanského sdružení spotřebitelů Test celkem 11 různých dudlíků a saviček ke kojeneckým lahvím. Tři z nich testy neprošly, a u jednoho z dudlíků byl dokonce až jedenáctinásobně překročen povolený limit nebezpečných látek, které se v lidském těle přeměňují na karcinogeny a napadají hlavně trávicí trakt, uvedla ve čtvrtek TV Nova.

Foto: Jan Řehounek

Vstupní expozice soukromého muzea.

Článek

"Bohužel, ve třech výrobcích jsme našli velice silné karcinogenní látky," uvedla šéfredaktorka časopisu Test Ida Rozová. "Ty látky jsou v podstatě tak nebezpečné, že kolikrát i při jednorázové expozici vznikne rakovina," uvedl Vladimír Kellner z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze.

Konkrétně u dudlíků COMOX jablonecké společnosti PlasTic Nova 91 byl překročen limit nebezpečných látek jedenáctkrát a u savičky Prima Baby Orthodontic společnosti Vulkan Hrádek nad Nisou a u dudlíků společnosti Boček Šlapanice třikrát.

Trh je podle Novy nebezpečnými dudlíky a savičkami zaplaven. Všichni výrobci a distributoři se ale brání. "To je divné, na tento výrobek máme atest a certifikát," uvedl spolumajitel PlasTic Nova 91 Jaroslav Bancíř. Totéž tvrdí i ostatní firmy.

Hlavního hygienika Michaela Víta dnes výsledky testů překvapily. "Začne ihned kontrola u výrobců, kteří toto dodávají na trh. Sankce podle našeho zákona může dosahovat až dvou miliónů korun," uvedl. Dnes také rozhodl o zakoupení přístroje, který bude pravidelně kontrolovat karcinogeny ve výrobcích pro děti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám