Hlavní obsah

Norská ambasáda: Matka neříká všechno, odebrání bratrů mělo důvod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podle norského velvyslanectví v Praze norská sociální služba neodebrala Evě Michalákové syny bezdůvodně. Nařízení péče u pěstounů bylo „nutné a naléhavé” a matka českým úřadům o případu předala jen neúplné informace. Ambasáda to v úterý uvedla v prohlášení. Norské úřady odebraly Michalákové děti před více než třemi lety, žena usiluje o jejich svěření zpět do své péče.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Není pravda, že by služba odebrala Michalákovým děti bez závažného důvodu. Matka dala českým institucím jen neúplné informace," uvedlo velvyslanectví. Detaily případu, které by celou věc objasnily, ale prý nemůže s ohledem na ochranu soukromí hochů a rodičů zveřejnit. Situaci dětí také nemůže podrobněji komentovat.

Podle velvyslanectví se případem v Norsku zabývala nejen sociální služba, ale i dětští psychologové, krajská komise a soudy. "Soudní rozhodnutí nenechává na pochybách, proč úřad děti Michalákovy odebral. Důvody se týkaly otce i matky dětí," uvádí velvyslanectví v prohlášení.

Připomnělo, že bratři Denis a David Michalákovi se narodili a žili celý život v Norsku. Stejně jako na ostatní děti, které v zemi bydlí, tak na ně může služba dohlížet. Michaláková to v rozhovoru pro Českou televizi odmítla jako nepravdivou informaci, může prý doložit, že se starším Denisem pobývala téměř rok v České republice. Podle svých slov žádné informace týkající se případu nezamlčela.

Děti se odebírají, až když je to nutné

"Není pravda, že odebrání dětí rodičům mohou zapříčinit maličkosti. Je to vždy až poslední možnost. Sociální služba může jen reagovat na situaci v rodině, pokud děti trpí nějakým závažným zanedbáváním, a pomoc v rodině je nezachrání," uvedla ambasáda.

Podotkla, že nařízená péče se využívá jen v nutném případě a v zájmu dětí, když pro ně jejich podmínky představují nebezpečí a když o ně rodiče nejsou schopni pečovat.

Podle norských úřadů je správný postup takový, že matka požádá o svěření synů a o přezkoumání případu, a to včetně "možné alternativní péče o bratry v ČR", uvedla ambasáda. Rozhodovat bude krajská komise. Pokud Michaláková nebude s výsledkem spokojena, může se obrátit na soud. O přezkum případu je možné požádat jednou ročně.

Chlapcům se daří dobře, tvrdí velvyslanectví

"Chlapci Michalákovi si podle zpráv počínají v pěstounské péči dobře a jejich situace se postupně zlepšuje," uvedlo velvyslanectví. Podle něj tak nebude pro úřady jednoduché rozhodovat, zda je v nejlepším zájmu dětí vrátit je k matce, poslat do Česka, nebo ponechat v náhradní rodině. Matka mohla syny vídat dvakrát ročně po dvou hodinách. Po dnešním jednání se sociálními pracovníky v Norsku se schůzky zkrátily na 15 minut, a to prý na přání staršího syna.

Norská sociální služba odebrala Michalákové a jejímu tehdejšímu manželovi syny v květnu 2011 po udání z mateřské školy pro podezření z užití násilí a z pohlavního zneužívání. Vyšetřování se ale zastavilo a obvinění nepadla. Matka přiznala, že syny výchovně plácla. V Norsku na rozdíl od Česka tělesné trestání dětí úplně zakazuje zákon. Každý z bratrů teď žije v jiné pěstounské rodině.

Matka loni v polovině prosince požádala o svěření synů do péče. České ministerstvo zahraničí pak 22. prosince předalo norskému velvyslanectví diplomatickou nótu ve prospěch chlapců. Stát v ní nabízí záruku, že v Česku na hochy a jejich rodinu dohlédne.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám