Hlavní obsah

Sníh komplikuje dopravu, padají stromy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Noční sněžení a snížená viditelnost přinesly na české silnice řadu komplikací. Už ve středu se stalo několik nehod a podobná tendence pokračuje i ve čtvrtek. Na dálnici D1 u Větrného Jeníkova havarovaný kamion zablokoval všechny jízdní pruhy. Kvůli těžkému a mokrému sněhu padají na některých místech stromy.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Traktor s radlicí shrnuje sníh na silnici poblíž Slunečné na Prachaticku.

Článek

Dálnici D1 ve směru do Brna v noci na dvě hodiny zastavila u Větrného Jeníkova nehoda kamionu, který zablokoval všechny jízdní pruhy. Druhý řidič v kabině skončil se zraněním hlavy v nemocnici.

Kvůli počasí nešlo vytyčit objízdné trasy, a proto se na místě podle policie vytvořila stojící kolona. Nyní je tam dálnice průjezdná se zvýšenou opatrností a sníženou rychlostí 80 kilometrů za hodinu.

Česko zasype sníh, varovali meteorologové

Počasí

Na Vysočině sněží, některé silnice jsou kluzké či pokryté sněhem, řidiči tedy i ve čtvrtek, stejně jako ve středu, musejí počítat s dopravními komplikacemi a jezdit maximálně opatrně. Krajská správa a údržba silnic má v terénu sypače na všech 114 okruzích. Na solených úsecích je sníh rozbředlý. Silnice jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností, stále někde sněží.

Podle mluvčí hasičů Petry Musilové zaměstnávají hasiče od středečního večera stromy popadané přes silnice.

O víkendu citelně přituhne

Počasí

Silnice v Jihomoravském kraji jsou po chemickém ošetření většinou mokré a silničáři řidiče vybízejí ke zvýšené opatrnosti. Silné středeční sněžení sice v noci na dnešek ustalo, bylo ale větrno a v Brně musely znovu vyjet všechny posypové vozy.

„V noci došlo ke zhoršení povětrnostních podmínek na celém území města Brna, proto jsme dnes v 1:55 přistoupili k plošnému nasazení všech našich 21 posypových vozů. Tento výjezd byl ukončen v 5:30,” uvedl provozní ředitel Brněnských komunikací Jan Klištinec. Vozy v noci chemicky ošetřily 755 kilometrů silnic.

Kvůli pádům stromů do vedení na jižní Moravě se ocitlo bez proudu 2000 domácností na Brněnsku.

BEZ KOMENTÁŘE: Sníh v Praze 9Video: Zuzana Křesťanová, Novinky

Opatrnost na Liberecku

V noci v Libereckém kraji připadlo několik centimetrů sněhu. Rozbředlý sníh leží i na silnicích prvních tříd v horských oblastech Jablonecka a Semilska. Opatrní by měli být motoristé i na čtyřproudové silnici 35 z Liberce na Turnov, hrozí tam náledí.

Pro nákladní vozidla nad šest tun s výjimkou autobusů je nadále uzavřena silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo z Mníšku do Raspenavy na Liberecku. Důvodem je zledovatělý povrch silnice po předchozím sněžení a obava ze zablokování jedné ze dvou přístupových cest do Frýdlantského výběžku.

Zvýšenou opatrnost silničáři doporučují řidičům v celém Libereckém kraji. Ujetý nebo rozbředlý sníh je na vozovkách nižších tříd na Jablonecku, Semilsku i Liberecku. Mokré jsou silnice na Českolipsku.

Silnice na Vsetínsku, především ve vyšších polohách, pokrývá po nočním sněžení vrstva nového sněhu. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Vozovky v ostatních částech Zlínského kraje, tedy na Kroměřížsku, Zlínsku a Uherskohradišťsku, jsou většinou holé a mokré.

Dohlednost na silnicích ve Zlínském kraji snižují dnes ráno srážky, ať už sníh, nebo déšť. V regionu je nejčastěji oblačno až zataženo, místy vane slabý vítr. Teploty se ráno pohybovaly od minus dvou do plus jednoho stupně Celsia.

Na Olomoucku stále sněží

Silnice v Olomouckém kraji pokrývá rozbředlý sníh, místy stále hustě sněží. Zvýšená opatrnost je nutná nejen v horských oblastech regionu, ale i v nižších částech kraje, i tam jsou silničáři v pohotovosti. Na Přerovsku se sníh mísí s deštěm. Nejvíce sněží na Šumpersku, viditelnost místy snižuje mlha.

Na většině silnic v Pardubickém kraji zůstává ležet sníh. Většinou je po solení rozbředlý, místy uježděný. Někde se také tvoří ledovka, všechny cesty jsou s opatrností sjízdné.

Situace na jihu Čech se stabilizovala. Vozovky jsou všude sjízdné s opatrností. V noci na ně napadla čerstvá vrstva sněhu, kterou však stačili silničáři většinou odstranit. „Vozovky by měly být ve výrazně lepším stavu než ve středu. Stačili jsme je prosolit, navíc teď už tolik nesněží,“ uvedl Martin Šulista, dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje.

Dalších několik centimetrů sněhu napadlo v Královéhradeckém kraji. Na řadě silnic včetně dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové ráno ležel rozbředlý sníh. Opatrní by měli být řidiči hlavně na Rychnovsku, uvedli silničáři a meteorologové v Královéhradeckém kraji.

V Krkonoších na nesolených silnicích leží ujetá vrstva sněhu, která může být i zledovatělá. Čerstvá vrstva sněhu pokryla i silnice v Orlických horách. Teploty se dnes ráno v kraji pohybovaly od nuly do minus pěti stupňů Celsia.

Opatrnost v Moravskoslezském kraji

Opatrní by měli být řidiči v Moravskoslezském kraji. Sjízdnost může ovlivňovat sněžení a kvůli přeháňkám tak může být snížená viditelnost. Na silnicích mohou být zbytky rozbředlého sněhu nebo uježděný sníh.

Reklama

Výběr článků

Načítám