Hlavní obsah

Noc na neděli bude kvůli přechodu na letní čas o hodinu kratší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V noci ze soboty na neděli dojde v Evropě k časovému posunu. Přechod na letní čas, kvůli němuž bude třeba posunout hodinky o hodinu vpřed, nastane dvě hodiny po půlnoci. Zpět ke středoevropskému času se vrátíme 27. října.

Foto: Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Článek

Přechod ze středoevropského na středoevropský letní čas a zpět vyvolává spory o to, jak tyto změny prospívají či škodí lidskému organismu. Lékaři a psychologové se v zásadě shodují na tom, že na změnu času si lidé zvykají asi týden. Hůře si prý zvykají na letní čas, kdy musí fakticky vstávat o hodinu dřív, zatímco návrat k zimnímu času údajně problémy nedělá.

Letní čas se zaváděl s tím, že přinese energetické úspory, neboť se večer o hodinu prodlužuje doba denního svitu. Dnešní odborníci ale tvrdí, že se střídání času v energetice projevuje jen zanedbatelně a úspory elektřiny to nepřináší. Zastánci letního času na něm oceňují především to, že je přes den déle světlo.

Zastaví se 15 rychlíků

V Česku byl letní čas zaveden poprvé za první světové války. Vrátil se v roce 1940 a trval do roku 1949. Potřetí si Češi začali každoročně posouvat hodinky v roce 1979 za ropné krize. Až do roku 1995 trval v Česku letní čas šest měsíců, od roku 1996 se ČR připojila ke zvyklostem EU a letní čas prodloužila na sedm měsíců do konce října.

Posun hodinových ručiček letos postihne 15 nočních dálkových vlaků. S tím by měli počítat i cestující, kteří pojedou dálkovými vlaky až po změně času. Regionálních vlaků se změna nedotkne, protože během změny času nejedou a na tratě vyrážejí už podle letního času.

Anketa

Vadí vám změna času?
Ano
75,9 %
Ne
24,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15456 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám