Hlavní obsah

Nobelova cena míru EU nepatří, myslí si polovina Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polovina Čechů nesouhlasí s letošním udělením Nobelovy ceny míru Evropské unii. Nejradikálnějšími odpůrci jsou vysokoškolsky vzdělaní lidé, 62 procent z nich by tuto cenu EU nedalo. Většina Čechů si přesto myslí, že Česká republika měla být na předávání ceny v Norsku zastoupena. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Předsedové Evropské rady Herman Van Rompuy, Evropské komise José Manuel Barroso a Evropského parlamentu Martin Schulz s Nobelovou cenou za mír (zleva doprava).

Článek

EU získala ocenění za své aktivity v oblasti šíření míru a demokracie v Evropě a za dlouhodobou roli při sjednocování kontinentu. S oceněním souhlasí jen 32 procent Čechů, 50 procent je proti, zbylí dotázaní uvedli, že "neví" nebo že "je to nezajímá".

Odpůrci argumentují nejčastěji tím, že EU si cenu nezaslouží, protože nepracuje tak, jak by měla. Téměř čtvrtina lidí by také cenu udělovala spíše jednotlivcům než celku. Tento názor mají hlavně vysokoškoláci. Zastánci ocenění udělení ceny EU vidí klad unie zejména v aktivitách vedoucích k sjednocení kontinentu (20 procent) a v udržování míru v Evropě (26 procent).

Dvě třetiny Čechů se ale shodnou na tom, že na letošním předávání ceny v Norsku měla být Česká republika zastoupena buď premiérem, nebo prezidentem. Jen pětina lidí se domnívá, že účast nejvyšších představitelů Česka na tomto aktu nebyla nutná. Osm procent lidí se o tuto problematiku nezajímá, šest procent dotázaných nemá vyhraněný názor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám