Hlavní obsah

Nezapomeňte na povinný čip pro psa. Hrozit bude pokuta až 20 tisíc

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelům psů přibude od roku 2020 nová povinnost. V platnost vejde novela veterinárního zákona, která stanoví, že každý pes musí být očipován. Za nedodržení bude hrozit pokuta až 20 tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Čipování psů pomáhá třeba i ve chvíli, kdy se pes majitelům ztratí.

Článek

„Od 1. ledna 2020 bude povinné očkování psa proti vzteklině platné pouze v případě, že je pes označený mikročipem. Od tohoto data by měl být na území České republiky označený každý pes,“ uvádí Státní veterinární správa.

Štěňata musí být označena mikročipem nejpozději v době prvního očkování proti vzteklině, tedy nejpozději v půl roce věku.

Mikročipy stojí v rozmezí 120 až 450 korun, označení psů provádějí veterináři, kteří jsou registrováni u Komory veterinárních lékařů ČR. Mikročip je dlouhý asi jeden centimetr a umisťuje se pod kůži. Podle veterinářů jsou nezávadné.

Boj proti množírnám

Ministerstvo zemědělství si od změny slibuje, že v případě, že se nějaký pes ztratí, půjde snadněji zjistit, komu patří. „Zatoulané řádně označené a evidované zvíře má podstatně větší naději, že se vrátí ke svému původnímu majiteli, jeho návrat je operativnější.“

Veterinární správě, která bude na dodržování zákona dohlížet, má novinka pomoci lépe kontrolovat chovy psů a bojovat proti množírnám.

Majitelům, kteří svého pejska neočipují, budou hrozit pokuty. „Za psa bez označení bude od roku 2020 hrozit správní řízení s uložením až 20tisícové pokuty, protože na psa bude pohlíženo, jako kdyby neměl platné očkování proti vzteklině,“ varuje veterinární správa.

Reklama

Výběr článků

Načítám