Hlavní obsah

Nezaměstnanost vzrostla na 3,4 procenta. Neradujte se, to nejhorší teprve přijde, čeká Maláčová

Novinky, ren

Nezaměstnanost za duben činí podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) 3,4 procenta. To sice není výrazný nárůst z březnových 3,0 procenta, podle ministryně ale není důvod k radosti. Velké firmy se totiž chystají propouštět teprve během května. A právě na přelomu května a června má být nárůst nezaměstnanosti přelomový.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

Ministerstvo za duben eviduje téměř 53 tisíc nově evidovaných nezaměstnaných. A to především z oblasti služeb a maloobchodů. Celková nezaměstnanost činí 3,4 procenta.

„Poměrně dobrá čísla za duben neznamenají, že je situace stabilizovaná. Každý den to pečlivě sledujeme. Největší přelom očekáváme na přelomu května a června,” uvedla Maláčová

Nárůst byl podle ní ve všech okresech. Na Chebsku až 50 procent a na Praze-východ až 36 procent.

„Máme i smutné zprávy o tom, že se chystají propouštět velké firmy jako Sokolovská uhelná,” dodala s tím, že půjde až o tisíce zaměstnanců.

V prvním čtvrtletí nezaměstnaných ještě mírně ubylo, krize má dopadnout v dalších měsících

Ekonomika

V březnu byla podle údajů z Úřadu práce ČR nezaměstnanost o 0,4 procenta nižší, tedy tři procenta. Podle Českého statistického úřadu to byla pouhá dvě procenta a tam se podle nich drží i v dubnu.

Rozdílná metodika statistických úřadů a úřadů práce
Úřad práce ČR uvádí počet nezaměstnaných registrovaných na úřadu a porovnává ho s počtem všech lidí ve věku mezi 15 a 64 lety, kteří žijí na daném území. Rozdílnou metodiku používá Český statistický úřad (ČSÚ).
ČSÚ na základě vlastního šetření prováděného v domácnostech měří takzvanou obecnou míru nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO). Výsledek se týká lidí ve věku mezi 15 a 64 lety a počítá se jako poměr nezaměstnaných a ekonomicky aktivních.
Statistické šetření umožňuje podchytit i velkou skupinu lidí bez práce, kteří si práci nehledají, neboť často nevěří, že by ji mohli nalézt.
Eurostat vychází ze stejné metodiky jako ČSÚ, jehož údajů využívá. Rozdíl je jen ve věkové kategorii. Eurostat porovnává nezaměstnanost lidí ve věku mezi 15 a 74 lety.

Reklama

Výběr článků

Načítám