Hlavní obsah

Nevratně vyřčená omluva by mohla Hradu způsobit újmu, zdůvodnil NS odklad

– Praha • Aktualizováno

Omluva za nepravdivá slova prezidenta Miloše Zemana a pokuta sto tisíc korun by Kanceláři prezidenta republiky způsobily závažnou újmu. Takto Nejvyšší soud (NS) vysvětluje, proč minulý týden rozhodl, že Hrad se prozatím nemusí podřídit pravomocnému rozsudku a omluvit se za Zemanův výrok na adresu novináře Ferdinanda Peroutky.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Informuje o tom ve středu web Českého rozhlasu, který má třístránkové usnesení k dispozici. Soudce Pavel Pavlík si podle rozhlasu při vysvětlení vystačil s jediným odstavcem.

„Vzhledem k tomu, že by neprodleným výkonem (exekucí) napadeného rozhodnutí odvolacího soudu hrozila žalované (Kanceláři prezidenta republiky), s ohledem na charakter uložené povinnosti, závažná újma, Nejvyšší soud (aniž by tím předjímal rozhodnutí o dovolání) rozhodl, že se vykonatelnost dotčeného rozhodnutí odkládá až do právní moci rozhodnutí o dovolání podaném v označené věci žalovanou," zní klíčová pasáž usnesení.

Peroutkově vnučce přiznaly soudy nárok na omluvu za to, že Zeman označil jejího děda za autora článku "Hitler je gentleman". Hrad se v dané lhůtě od právní moci rozsudku Městského soudu v Praze neomluvil, a Kaslová proto podala návrh na exekuci. Hrad podal návrh na odložení omluvy a NS mu vyhověl. Nehrozí mu ani obstavení účtů kvůli exekuci. Jestliže by Nejvyšší soud vrátil případ nižším instancím k novému projednání, omluva by už byla nevratně vyřčena. Pravomocný rozsudek totiž nařizuje Hradu omluvit se osobním dopisem Peroutkově vnučce a také zveřejnit omluvu po 30 dnů na webových stránkách. Závažnou újmou je podle Nejvyššího soudu i pokuta 100 000 Kč za nerespektování rozsudku, kterou prezidentské kanceláři uložil exekutor.

Jaká újma? K odkladu není důvod, tvrdí advokát

Podle advokáta Peroutkovy vnučky Terezie Kaslové Františka Vyskočila rozhodně neexistoval důvod, aby Nejvyšší soud odložil vykonatelnost rozsudků.

„České republice žádná závažná újma neplyne. Závažná újma nemůže vzniknout někomu, kdo se omluví za to, že nemluvil pravdu. A ukládané pokuty jsou pouze důsledkem toho, že někdo nesplní pravomocný rozsudek soudu,” uvedl Vyskočil. K podobnému kroku se podle něj přistupuje v případě, kdy by někomu exekuce zničila život, například by mu rozvrátila rodinu. "Domnívám se, že v případě bohaté České republiky tím, že se omluví za lež, takové následky určitě nehrozí," míní advokát Kaslové.

Nejvyšší soud k obsahu usnesení odmítl cokoliv říct, jeho mluvčí Petr Tomíček to odůvodnil tím, že o rozhodovací činnosti neinformuje ani ji nekomentuje.

Ovčáček: Respektujeme soud

Blíže se nevyjádřil ani mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. „Vy po mně chcete, abych komentoval rozhodnutí soudní stolice, a to já v žádném případě dělat nebudu. My respektujeme soudní rozhodnutí a jsme za něj rádi, to nezastírám,” reagoval Zemanův mluvčí.

Sám Zeman přitom neváhal soudní verdikt v první instanci, který zněl v neprospěch Hradu, podrobit ostré kritice. Rozhodnutí soudkyně, která si podle něj „hraje na literární kritičku”, označil za projev amatérismu.

Bez odpovědi podle ČRo zůstal také dotaz, zda by pro kancelář prezidenta, která letos hospodaří s rozpočtem 460 miliónů korun, představovala stotisícová pokuta závažnou újmu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám