Hlavní obsah

Pokud prezident hodlá urážet lidi, žaloby na ČR nelze vyloučit, míní ústavní právník

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V případě, že prezident má v plánu urážet další lidi, nelze vyloučit bezpočet dalších žalob na Českou republiku, řekl Novinkám ústavní právník Jan Kysela. Reagoval tak na páteční rozhodnutí Hradu, že se v kauze Peroutka novinářově vnučce Terezii Kaslové ani přes pravomocný rozsudek neomluví a podá dovolání k Nejvyššímu soudu. Kaslová podle něj může vymáhat omluvu exekucí.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

Prezidentská kancelář svůj krok zdůvodnila tím, že omluvou by stát převzal za prezidentova slova zodpovědnost, což by České republice mohlo způsobit újmu v podobě bezpočtu dalších žalob.

„Pokud prezident hodlá urážet tisíce lidí, nelze vyloučit, že ty tisíce lidí budou podávat žaloby na Českou republiku. Ale to my nevíme, co mají nebo nemají v plánu,“ konstatoval Kysela.

Zdůraznil, že precedentu, kterého se Hrad obává, se lze lehce vyhnout. „Nechce-li někdo, aby byly podávány žaloby na Českou republiku, tak je docela snadné toho docílit tím, že bude poněkud zdrženlivější v tom, co kde říká,“ míní právník.

Foto: Právo

Odborník na ústavní právo Jan Kysela

Podotkl také, že žaloby nepodává nikdo jenom tak, protože má volný čas, nýbrž někdo, kdo má pocit, že bylo zasaženo do jeho práv.

Jenom proto, že je to prezident republiky, se nemůžete bránit žádnou žalobou?
Jan Kysela, ústavní právník

Kysela se také podivil nad argumentací prezidentské kanceláře. Už dříve z ní totiž zaznívaly slova o indemnitě (nepostižitelnosti) hlavy státu.

„Kancelář prezidenta republiky má patrně pocit, že prezidenta republiky žalovat nemůžete, protože má indemnitu. Pokud má kancelář prezidenta pocit, že nemůžete žalovat ČR, tak co by vám zbylo, když jste zrovna osoba, která má to štěstí nebo spíš smůlu, že na ní ulpěl zrak prezidenta republiky, a ten se rozhodl, že pronese něco šťavnatého?“ otázal se řečnicky právník.

Omluvu lze vynutit pokutou, tvrdí Kysela 

„Jenom proto, že je to prezident republiky, se nemůžete bránit žádnou žalobou? Protože v jednom případě je to absurdní a nebezpečný precedens a ve druhém případě je indemnita? No tak to asi nejde. Nějakou ochranu vám poskytnout musíme. Teď se můžeme bavit o tom, jakou,“ řekl Novinkám expert na ústavní právo.

Upozornil rovněž na to, že indemnita prezidenta se nevztahuje na civilní delikty.

ČTK řekl, že Kaslová by mohla požadovat po exekutorech, aby zajistili omluvu Hradu i přes dovolání kanceláře. Exekutor by mohl omluvu podle pravomocného rozsudku vynucovat například pokutami, ty by ale platila Česká republika.

Anketa

Souhlasíte s postupem Hradu, který se navzdory verdiktu odmítá omluvit za slova o Peroutkovi?
Ano
34,3 %
Ne
65,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11796 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám