Hlavní obsah

Neukáznění řidiči si mohou oddechnout. Vyšší pokuty i změny bodového systému se odkládají

– Praha
Novinky, bja

Vyšší pokuty, fikce zadržení řidičského průkazu a další pasti na vykutálené řidiče se odkládají. Ministerstvo dopravy sice dokončilo novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích, nicméně ji ještě nepředložilo do legislativního procesu. Do konce funkčního období současné vlády tedy schválena nebude. Ve čtvrtek to Novinkám řekl mluvčí resortu Tomáš Neřold.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr dopravy Dan Ťok

Článek

Komplexní novela zákona o provozu na silničních komunikacích měla zavést pokuty až do výše 75 tisíc korun nebo zajistit změnu bodového systému. Její součástí je i tzv. fikce zadržení řidičského průkazu, která by policistům umožnila odebrat řidiči papíry i ve chvíli, kdy se evidentně opilý řidič vymluví, že je nemá u sebe.

Resort dopravy připravoval novelu dlouhou řadu měsíců. Vyrovnal se i s téměř tisícovkou připomínek veřejnosti k připravovaným změnám v bodovém systému.

Ministerstvo pod vedením Dana Ťoka (za ANO) novelu dokončilo a veřejnosti představilo v listopadu loňského roku, od té doby je ale ticho po pěšině. Ačkoli mluvčí Neřold Novinkám vloni sdělil, že do legislativního procesu bude zařazena do konce roku, dosud se tak nestalo.

Novela už Sněmovnou neprojde

„Teď řešíme, do jaké míry má politickou podporu a jakou formou bude předložen,” uvedl k návrhu Neřold. Téma je totiž citlivé právě kvůli přísnějším pokutám. Aby se o něm nejednalo zbytečně, chce pro něj ministerstvo dopravy nejprve získat podporu. Resort už kvůli tomu ve Sněmovně uspořádal seminář, aby nabídl poslancům možnost se k věci vyjádřit.

Ministerstvo nemá zatím ani jasno v tom, zda normu předložit jako vládní návrh, nebo zda s ní jít do Poslanecké sněmovny.

„Je pravděpodobné, že by se to v tomto volebním období neuzavřelo,” řekl Neřold s tím, že si je vědom, že takovou rychlostí zákon legislativním procesem do říjnových voleb neprojde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám