Hlavní obsah

Netolický je potřetí hejtmanem Pardubického kraje, omluvil se zastupitelům ANO

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubický kraj

S vyloučením veřejnosti, ale jinak standardní prezenční formou se v pondělí uskutečnilo první zasedání nově zvoleného zastupitelstva Pardubického kraje. Hlavním bodem programu byla volba hejtmana. Již potřetí za sebou se jím stal Martin Netolický (ČSSD).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Staronový hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

Článek

Těsně před volbou se Netolický omluvil přítomným zastupitelům z hnutí ANO za svá slova těsně po krajských volbách, kdy zpochybnil demokratičnost uvnitř hnutí.

Jak uvedl, mířil spíš do vyšších politických pater a na úrovni samosprávy věří, že všichni budou pracovat ve prospěch kraje. Vstřícné gesto udělalo na zasedání nového zastupitelstva kraje i hnutí ANO, které ještě před touto omluvou nenavrhlo vlastního kandidáta na hejtmana.

Předání moci v Olomouckém kraji komplikuje covid. Hejtman i jeho nástupce jsou nakažení

Koronavirus

Ve své nominační řeči Netolický upozornil na stále častější centralizaci kompetencí a prostředků. „Naše koalice a krajská samospráva je připravena nadále bojovat za práva měst, obcí a regionu a nebude této centralizaci ustupovat. Nejde přitom jen o návrh stavebního zákona, ale i například evropských fondů, kdy nová struktura operačních programů nebyla se samosprávou prakticky konzultována,“ zmínil mimo jiné Netolický.

Lídr opozičního hnutí ANO Martin Kolovratník ocenil hejtmanova slova o tom, že tato funkce má spojovat, ne rozdělovat. „Chtěl bych garantovat, že chceme být opozicí důslednou, pečlivou, ale i spolupracující, korektní,“ uvedl zastupitel Kolovratník.

Nejsilnějším subjektem v 45členném zastupitelstvu Pardubického kraje je hnutí ANO, po volbách získalo celkem 11 mandátů. Vládnoucí koalici však sestavili společně koalice 3PK (ČSSD a hnutí Společně pro kraj), ODS s TOP 09 (oba subjekty po osmi mandátech) spolu s Koalicí pro Pardubický kraj (sedm mandátů) a STAN (4). Piráti se sedmi mandáty zůstali také v opozici.

Krajská rada bude mít 9 členů, vedle hejtmana také 3 náměstky a pět uvolněných radních.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám