Hlavní obsah

Nesnižujte peníze na rozvoj chudších regionů, vyzval Evropskou komisi pražský summit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zástupci 16 z 28 zemí Evropské unie v úterý na summitu v Praze věnovanému unijní politice soudržnosti vyzvali Evropskou komisi, aby nekrátila objem peněz na další programovací období. Komise navrhla, aby se finanční podpora chudších regionů unie v letech 2021 až 2027 snížila o desetinu.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Účastníci summitu skupiny Přátel koheze

Článek

Část zejména nových členských zemí z východní části EU včetně Česka v deklaraci také žádá flexibilnější a jednodušší nakládání s penězi z evropských fondů. Státy také chtějí dotace využívat na vlastní investiční priority, které se stát od státu liší.

Státy, které tvoří v rámci unie neformální skupinu „přátel koheze”, ve společné deklaraci označily politiku soudržnosti za klíčový investiční nástroj EU. Politika podle nich výrazně přispěla ke sbližování životní úrovně v členských státech i k fungování vnitřního trhu. A kohezní politiku podle nich lze využít i k řešení nových výzev, jako jsou změna klimatu nebo transformace průmyslu.

Pod deklaraci se podepsali zástupci 13 zemí, které vstoupily do EU po roce 2004, ale i Španělska, Portugalska a Řecka.

Česká republika má v současném víceletém finančním rámci trvajícím až do roku 2020 možnost získat z kohezních fondů zhruba 20,5 miliardy eur (523 miliard korun). Pro příští období se částka sníží, protože země bohatne a její hospodářství je v lepší kondici než v minulém období.

Kohezní politika
Kohezní politika EU neboli politika hospodářské, sociální a územní soudržnosti EU, je politikou, jejímž cílem je snižování rozdílů mezi úrovní rozvoje různých regionů, snížení zaostalosti nejvíce znevýhodněných regionů a posilování hospodářské, sociální a územní soudržnosti za účelem harmonického vývoje Evropské unie.
zdroj: MMR

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám