Hlavní obsah

Nesestřelitelný Kubera chce už pošesté dobýt teplickou radnici

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco ODS má obavy, aby jí před komunálními volbami někteří úspěšní starostové neutekli na nezávislé kandidátky, matador, šéf senátního klubu a známý politický šprýmař Jaroslav Kubera se chystá obhájit primátorský řetěz na teplické radnici už pošesté.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jaroslav Kubera je v čele teplické radnice nepřetržitě od roku 1994.

Článek

Nesestřelitelný muž sedí v čele města už dvacátým rokem, od roku 1994. ODS ho ráda ukazuje jako svou úspěšnou tvář, i když si Kubera často nebere servítky ani vůči svým spolustraníkům.

Vadí mu chroští

„Kandiduju už pošesté a už mě to přestává bavit. Město je pořád krásné, ale státní správa, to je šílené,“ řekl Právu Kubera.

A hned vypočítal, co mu na současné zbytnělé legislativě vadí: „Hasiči s razítkem, stavební zákon, územní plánování, to je neskutečná byrokracie, registr řidičů... Já tomu říkám legislativní chroští. A nejhorší je, že každý zahrádkář ví, že když se chroští oseká křovinořezem, tak roste ještě víc,“ postěžoval si primátor. „Něco naprosto šíleného je zákon o veřejných zakázkách,“ dodal.

Kubera je už čtrnáct let souběžně senátorem. Podle něj nemají členové horní komory, kteří jsou zároveň v čele města, s funkcí problém. „Řekněme si na rovinu, poslanec a primátor, to nejde dohromady. Senátor a primátor je proti tomu brnkačka,“ uvedl.

Na zbytečnou legislativu nadává víc komunálních politiků ODS. Strana proto plánuje pro své starosty a místostarosty motivační setkání. To se uskuteční 14. března v Praze.

Starosty svolává místopředseda ODS Martin Kupka, který je zároveň starostou Líbeznic. Kampaň bude mít na starost další z místopředsedů, Martin Novotný, který před několika dny rezignoval na post olomouckého primátora a zůstává poslancem.

„Ve štychu je nenecháme“

Podle Kupky chce vedení ODS zmapovat, jaké problémy místní politiky tíží. „Z obcí a měst přichází pláč nad zákonem o zadávání veřejných zakázek, který je překážkou výběrových řízení. Chceme zachovat jejich transparentnost, ale sám mám teď v obci výběrové řízení a je to spojené s balíkem zbytečných papírů,“ uvedl Kupka.

Preference ODS kolísají kolem sedmi procent a někteří starostové zvažují, zdali vůbec mají kandidovat. Kupka připustil, že i kvůli těmto obavám starosty do Prahy ODS svolává.

„Máme zájem, aby úspěšní komunální politici zůstali s námi, to ale znamená se s nimi bavit, setkávat se a dávat jim najevo, že je vedení ODS nenechá ve štychu,“ dodal Kupka.

Související téma:

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Senátor Jaroslav Kubera.

Primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati se nebojí, že by starostové z ODS odcházeli. „Ti, kteří dělají svou práci dobře, se nemusí obávat, že by je značka ODS poškodila. Je to spíš naopak,“ poznamenal Nwelati.

Reklama

Výběr článků

Načítám