Hlavní obsah

Neprospíváš ODS, vyčetl Nečas reptajícímu Šťastnému

– Praha
Právo, Jan Martinek

Poslanec Boris Šťastný byl spoluiniciátorem usnesení oblastní rady ODS Prahy 10, podle kterého by měli rezignovat Petr Nečas a Bohuslav Svoboda kvůli pádu ODS v Praze do opozice. Za to dostal od premiéra tzv. kartáč.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ODS Petr Nečas (vpravo) s Borisem Šťastným.

Článek

Mělo se to stát na sobotním mimořádném zasedání regionální rady ODS. „Nečas tam Šťastnému řekl, že jestli si všiml, tak on proti němu nikdy mediálně nevystoupil, a to, co dělá teď on, vůbec straně neprospívá,“ řekl Právu zdroj z pražské ODS, který nechtěl být jmenován.

„Folklór Prahy 10“

Premiér, pro kterého je Svoboda blízký spojenec, přitom před časem Šťastného, který vede sněmovní výbor pro zdravotnictví, označoval za svého možného poradce právě pro zdravotnictví. Šťastný se nedávno vzdal mandátu pražského zastupitele.

Někteří zástupci pražské ODS usnesení oblastní rady ODS Prahy 10 zlehčují. „Na Prahu 10 je člověk zvyklý, je to od nich takový folklór. Doba není rozhodně na to, abychom vyzývali někoho k rezignaci,“ řekl Právu místopředseda regionální rady a šéf sněmovního klubu ODS Marek Benda.

Poslankyně Lenka Kohoutová se ohradila proti slovům Šťastného, že jej na jednání chtěla vyloučit z ODS.

Výzvy k odstoupení jsou podle mě za hranou. Volání po odplatě se ODS vymstí.
Lenka Kohoutová

„Ohrazuji se proti tomu, že bych navrhla Šťastného vyloučení. Mluvila jsem o tom, že jsem poslankyně za Prahu 9, a u nás už někteří lidé říkali, že by měl být za své názory vyloučen. Zrovna já jsem je nabádala k tomu, abychom takové usnesení nepřijímali, že si tohle máme vyříkat za zavřenými dveřmi. A on pak předstoupil před novináře a řekl, že rada ODS právě hlasuje o jeho vyloučení. Asi chtěl být mučedníkem,“ řekla Právu Kohoutová.

Podle ní by měla naopak pražská ODS dát Bohuslavu Svobodovi důvěru. „Výzvy k odstoupení jsou podle mě za hranou. Volání po odplatě se ODS vymstí,“ uvedla Kohoutová.

Vlásenkovou sledovali?

Někteří členové pražské ODS hovoří o atmosféře strachu. Zastupitelka Andrea Vlásenková se svým kolegům svěřila s podezřením, že ji možná někdo sledoval.

„Tři dny mi stálo před domem cizí auto. Nikdo mě neobtěžoval, ale neměla jsem z toho příjemné pocity,“ řekla Právu Vlásenková. „Myslím, že se někdo bál, že část ODS podepíše za zády ostatních v noci koaliční smlouvu s TOP 09,“ dodala.

ODS by měla TOP 09 do pátku předložit svůj návrh koaliční smlouvy, stále trvá na postu primátora. To ale TOP 09 odmítla, takže ODS už nejspíš čeká jen cesta do opozice.

Reklama

Výběr článků

Načítám