Hlavní obsah

Nepodléhejme našeptávačům špatných nálad, vzkázal Klaus v projevu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Václav Klaus v novoročním projevu apeloval na svornost občanů a potřebu optimistického pohledu na budoucnost. Klaus připomněl, že z ekonomického hlediska neprožívá země žádnou katastrofu, a třebaže již několik let přešlapuje na místě, není dobré podléhat "našeptávačům špatných nálad" a líbivému populismu.

Klaus: Nepodléhejme našeptávačům špatných náladVideo: Prima FTV

 
Článek

Prezident připomněl, že z historického hlediska se žádná z předchozích generací neměla lépe. Zdůraznil, že coby hlava státu nikdy neměl potřebu přispívat k šíření napětí a špatných nálad a naopak se vždy snažil nalézat "zrnka reálného optimismu".

"Přes všechny problémy, které nás právě teď provázejí, neprožíváme žádnou katastrofu. Materiálně žijeme ve stavu, jaký žádná z generací našich předků nepoznala. Již několik let však přešlapujeme na místě, což lidé cítí a různí našeptávači špatných nálad a namyšlení samozvaní spasitelé se toho snaží využít pro své cíle," uvedl prezident, podle něhož si tito lidé neváží demokracie a nejde jim ani o zlepšení života.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus při novoročním projevu

"Veřejnost je dnes a denně mediálně bombardována katastrofickými zprávami a začíná být apatická a bez zájmu. Jako houby po dešti rostou navýsost populistické, řešení nepřinášející iniciativy, které si vystačí s lacinou a většinou jen povrchní kritikou," popsal důvody stávající situace.

Návrat k hodnotám i povinnostem

Klaus zdůraznil, že změnu může přinést pouze návrat k tradičním hodnotám a jistotám, které představují rodina či stát. "Skutečnou změnu mohou přinést jen věci daleko zásadnější – návrat ke starým dobrým hodnotám, tradicím, návykům, ale i povinnostem," připomněl prezident, přičemž neopomněl dodat, že každý může začít sám u sebe.

Klaus zmínil i hluboké příkopy, které se vytvořily nejenom uvnitř veřejnosti, ale i na politické scéně. "Nedokážeme táhnout za jeden provaz. Hledáme ta nejsnadnější a krátkodobě líbivá řešení. Závidíme jeden druhému. Nevěříme si, " uvedl prezident s tím, že vláda je slabá a opozice a priori negativistická.

Závěrem svého projevu zároveň oznámil, že u příležitosti 20. výročí vzniku samostatné České republiky vyhlásil dílčí amnestii.

Reklama

Výběr článků

Načítám