Hlavní obsah

Neonacisty na Josefově nechceme, shodli se pražští zastupitelé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražští zastupitelé nesouhlasí s tím, aby se v Praze konaly demonstrace extremistů. V čtvrtečním usnesení vyjádřili politování nad právním výkladem městského soudu, který zrušil úřední zákaz pochodu pravicových radikálů někdejší židovskou čtvrtí plánovaný na 10. listopadu. Vedení města má učinit všechny kroky, aby se tato a rovněž podobné akce v budoucnu už nemohly uskutečnit.

Článek

Po rozhodnutí soudu se zvedla další vlna protestů proti pochodu, a to v Česku i zahraničí. "Pochod neonacistů Židovským Městem je opravdu drsná provokace," uvedl primátorův náměstek Rudolf Blažek (ODS).

Z rozsudku soudu vyplývá, že magistrát může demonstraci zakázat jen v případě, že bude propagováno neonacistické hnutí, násilí a podobně. Podle mínění Tomáše Homoly (SNK ED) ale soud v souladu se zákonem nerozhodl.

"Účel oznámení je naprosto fiktivní. Názor soudu nemůže obstát," uvedl Homola. Pochod by bylo možné podle výkladu soudu zakázat jen v případě, že by svolavatel Erik Sedláček v oznámení uvedl, že jeho účelem je oslava Křišťálové noci, dodal. Pochod pravicových radikálů kritizoval prezident Václav Klaus a řada židovských organizací.

Na odpor se chtějí postavit někteří zastupitelé, přijdou i poslanci ČSSD

Odpůrci extremistů se jim chystají přehradit cestu. Přidají se k nim i někteří zastupitelé. Primátor Pavel Bém (ODS) zdůraznil, že v případě konfrontace bude demonstrace pravicových radikálů rozpuštěno.

I poslanci ČSSD hodlají zabránit demonstraci. Vlastními těly se chtějí postavit průchodu neonacistů v pražské židovské čtvrti, pokud mu nezbrání primátor Bém nebo ministr vnitra Ivan Langer (ODS). Informoval o tom místopředseda poslaneckého klubu ČSSD David Rath.

Protest na českém velvyslanectví v Izraeli

"Na velvyslanectví se s protestem obrátilo jak Izraelské sdružení Židů pocházejících z Československa, tak nově Izraelská společnost přátel České republiky," informoval o tom kulturní a tiskový atašé v Tel Avivu Robert Řehák.

Záměr extremistů vyvolává negativní reakce českých krajanských sdružení v Izraeli a dění kolem pochodu popisuje podrobně izraelský tisk.

Magistrát podá proti rozhodnutí městského soudu stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS), odeslat by ji měl s největší pravděpodobností v pondělí.

Odvolání ale nemá odkladný účinek. NSS by sice teoreticky mohl stihnout rozhodnout o oprávněnosti úředního zákazu pochodu ještě před jeho konáním. Záleží na tom, kdy kasační stížnost dostane, uvedla mluvčí NSS Sylva Dostálová. "Nejvyšší správní soud ví, že věc je naléhavá," uvedla. Magistrát musí kasační stížnost podat u Městského soudu v Praze, který ji následně předloží brněnským soudcům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám