Hlavní obsah

Neodstoupím, nenechám se zastrašit, odráží kritiky Sobotka

Praha
Aktualizováno

Dosluhující premiér Bohuslav Sobotka nesloží mandát poslance. Sobotka to v sobotu vzkázal v reakci na výzvu členů jihomoravské ČSSD. Agentuře ČTK řekl, že se nenechá zastrašit.

Foto: Pavel Karban, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Sobotka v odpovědi uvedl, že jde o „předem organizovaný nátlak několika brněnských funkcionářů“, a on se jím nenechá zastrašit.

Premiéra ke složení poslaneckého mandátu v sobotu vyzvali delegáti krajského sjezdu jeho domovské ČSSD na jižní Moravě poměrem hlasů 78:33. Dalších čtrnáct zástupců se hlasování zdrželo. [celá zpráva]

Většina delegátů včetně nově zvolené krajské předsedkyně Naděždy Křemečkové Sobotku viní z volebního debaklu strany v říjnových volbách. Sociální demokraté v nich získali jen něco přes sedm procent hlasů.

Sobotky se zastal místopředseda strany Jan Hamáček i předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka. „Celé vedení ČSSD přijalo odpovědnost za výsledek voleb a na sjezdu odstoupí. Nevidím důvod, proč by se Bohuslav Sobotka měl vzdávat poslaneckého mandátu, který získal od voličů na jižní Moravě, neboť mimo jiné získal druhý nejvyšší počet preferenčních hlasů v ČSSD,” reagoval na jihomoravskou výzvu Hamáček.

Anketa

Měl by Bohuslav Sobotka složit mandát kvůli volebnímu neúspěchu ČSSD?
Ano
86,6 %
Ne
13 %
Nevím
0,4 %
Celkem hlasovalo 22102 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám