Hlavní obsah

Nemůžete si dělat, co se vám zamane. Ústavní soud umravnil parlament

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústavní soud (ÚS) v odůvodnění verdiktu o nezákonnosti zdanění církevních restitucí tvrdě kritizoval zákonodárce, že dodatečným snížením náhrad církvím mířili „proti principům demokratického právního státu”. Soud vyhověl stížnosti skupiny senátorů, kteří zákon uvalující 19procentní daň na finanční náhrady církvím považovali za neústavní.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský (vlevo) a soudce zpravodaj Jaromír Jirsa

Článek

„Zákonodárce porušil principy právní jistoty, důvěry v právo a jeho předvídatelnost  a ochrany nabytých práv, jakožto stěžejní principy demokratické společnosti,” uvedl soudce zpravodaj Jaromír Jirsa ve zdůvodnění verdiktu s odkazem na článek jedna Ústavy ČR.

Foto: Petr Horník, Právo

Po zdanění restitucí toužila KSČM. Koaliční partneři ANO a ČSSD jí vyhověli.

Ústavní soud zrušil zdanění církevních restitucí

Domácí

Soudci odmítli nepřípustnou retroaktivitu a připomněli, že církve mají na vyrovnání nárok. Stát podle nich nebyl veden „čestným úmyslem naplnit státní pokladnu”, ale chtěl prostřednictvím zdanění pouze snížit finanční náhradu, k níž se zavázal, neboť se prohlásil za dlužníka a církvím přiznal pozici věřitele.

ČR je svrchovaný, jednotný a demokratický právní stát založený na úctě k právům a svobodám člověka a občana.
článek 1 Ústavy ČR

„Dodatečné snížení finanční náhrady za křivdy způsobené zločinným komunistickým režimem míří proti základním principům demokratického právního státu založeného na úctě ke svobodám a k právům člověka,” uvedl Jirsa s tím, že zákon je v rozporu s nadzákonným předpisem, tedy Ústavou.

Zůstala vám věčná ostuda, vysmál se Kalousek vládě kvůli restitucím

Domácí

Soudci zákonodárcům vytkli i to, že jednali proti právu církví vlastnit majetek i proti ochraně legitimních očekávání při zmnožení tohoto majetku. Zpochybnění restitucí by podle Jirsy bylo nebezpečné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám