Hlavní obsah

Nemocnice v Brně jedná o výměně ivermektinu, který jí zůstal

ČTK, zr
Brno

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně se předběžně dohodla s bulharským dodavatelem na výměně ivermektinu, kterému v srpnu končí expirace. Na skladě má 2500 balení. Část vymění za stejné léky s delší dobou expirace, část za jiné léky. Novinářům to v úterý řekl ředitel nemocnice Vlastimil Vajdák.

Foto: Petr Horník, Právo

Lék Huvemec, který obsahuje ivermektin.

Článek

Nemocnice podala ivermektin poprvé loni na konci roku asi 30 pacientům s koronavirem, přičemž zdravotní stav většiny se ve spojení s další léčbou zlepšil. Proto nemocnice v prvním čtvrtletí letošního roku koupila za 12,5 milionu korun z Bulharska 10 tisíc balení léku Huvemec obsahujícího ivermektin.

Samotná nemocnice podala lék 150 pacientům, dále jej distribuovala dalším nemocnicím i lékárnám.

Účinnost ivermektinu začala zkoumat Oxfordská univerzita

Koronavirus

Vlastimil Vajdák připomněl, že nemocnice dělá na ivermektin studii, ale nyní ho nemá komu podávat, protože žádné pacienty s koronavirem nemá. Loni se starala o pacienty s covidem v těžkém stavu, protože má přístroje ECMO pro mimotělní oběh, nemocnice ale nemá infekční oddělení, a proto se o současné pacienty s covidem stará Fakultní nemocnice Brno.

Zkušenosti z léčby 150 pacientů ivermektinem v Brně: Dobrá tolerance, nadějný účinek

Domácí

Kromě toho nemocnice u sv. Anny používala u pacientů léky Remdesivir, Bamlanivimab nebo Regeneron.

Svatoanenská nemocnice má i se svým výzkumným centrem asi 3200 zaměstnanců. Podle Vajdáka je očkováno proti koronaviru 90 procent lékařů, 70 procent sester a 60 procent sanitářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám