Hlavní obsah

Nemocnice nepřijme zpět Engela, lékaři mají být solidární a nestahovat výpovědi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražská nemocnice na Vinohradech nepřijme zpět šéfa lékařských odborů, rentgenologa Martina Engela. Už za něj přijala náhradu. Engel pracuje ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady na radiologickém oddělení. Lékařský odborový klub vyzve lékaře, aby kvůli nepřijetí Engela nestahovali ze solidarity své výpovědi.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Předseda Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Martin Engel (vlevo) a prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek

Článek

„Vinohradská nemocnice mě odmítla vzít zpět. Prý už má za moje místo náhradu. Osobně si ale myslím, že tím vším je příkaz pražské ODS,“ řekl Právu v pátek Engel a dodal: „Z principu bych se vrátit chtěl.“

Engelovo tvrzení o tom, že jej nemocnice odmítla přijmout zpět, potvrdila i její mluvčí Jana Jelínková. Jeho místo bylo již prý obsazeno. O osudu dalších lékařů, kteří podali výpovědi, se nyní jedná. "Včetně pana (Miloše) Volemana," zmínila mluvčí dalšího z odborových předáků Lékařského odborového klubu (LOK).

Voleman řekl Radiožurnálu, že zatím o stažení výpovědi nepožádal. Bude totiž chtít, aby se v rámci vinohradské nemocnice aplikovala dohoda o solidaritě, kterou lékaři podepsali. Buď se tedy vrátí všichni, včetně Engela, nebo nikdo.

"Naše nemocnice, respektive vedení, odmítlo dnes garantovat, že vezme všechny lékaře zpátky, i když to udělala velká většina nemocnic. Konkrétně tam došlo na doktora Engela, na jehož místo je údajně už přijatý jiný lékař," řekl v pátek Radiožurnálu Voleman.

Podle slov ředitele nemocnice Marka Zemana pro Českou televizi nemocnice dohodu odborů s vládou nijak neporušuje, protože pokud za lékaře má náhradu, brát zpět ho nemusí.

Odbory chtějí, aby lékaři výpovědi nestahovali

Lékařský odborový klub se za pracovní místo svého šéfa postavil. Ještě v pátek večer chce vyzvat lékaře, kteří se účastní protestu Děkujeme, odcházíme, aby výpovědi navzdory dohodě nestahovali. V pátek večer to ČTK řekl Voleman.

Včera naopak odbory vyzvaly lékaře, aby výpovědi stáhli. Někteří to v pátek už učinili, další se k tomu chystají začátkem příštího týdne.

Ministerstvo v tuto chvíli nemá informace, že by LOK chtěl smlouvu porušit, sdělil večer ČTK mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Engel pracuje na Vinohradech 14 let

Engel stojí v čele lékařských odborů, které organizovaly protest Děkujeme, odcházíme.  Ten nyní končí, protože lékaři dostanou od vlády přidáno v průměru pět až osm tisíc měsíčně. Postupně výpovědi stahují.

Nevrátí se ale všichni, někteří si našli práci v jiném zařízení. Místa jiných už obsadili noví lékaři.

Engel nastoupil ihned po absolvování medicíny v roce 1980 na radiologické oddělení  Nemocnice MV, která se v roce 1997 sloučila s Fakultní nemocnicí Královské Vinohrady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám