Hlavní obsah

Nemocnice čeká snižování lůžek

Novinky, Václav Pergl
ČESKÁ REPUBLIKA

Od července zřejmě do konce roku projdou nemocnice velkým řezem. Počítá se, že ubyde asi 2,5 tisíc lůžek a dalších 20 tisíc akutních lůžek se změní na lůžka následné péče. "Do konce června kraje dokončí audity nemocnic a pak se budeme s nimi domlouvat, jak se nemocnice, které mají dluhy, jich zbaví," řekla ministryně zdravotnictví Marie Součková.

Foto: Zoopark Vyškov
Článek

Některé kraje již audity ukončily a zdá se, že dluhy nemocnic, které od ledna převzaly do své péče - a jde většinou o okresní a městské nemocnice - dosahují zhruba pěti miliard korun. Právě oddlužení bude okamžikem, kdy dojde i ke změně struktury nemocnic.

V současné době je v ČR asi 67 tisíc akutních lůžek a ta by se měla výrazným způsobem změnit. Do konce června kraje vypracují tabulky, z nichž bude patrné, kolik lůžek akutní i následné péče potřebují a totéž udělá i ministerstvo zdravotnictví u velkých, zejména fakultních nemocnic.

"Největší řez se bude týkat asi Jihomoravského kraje, který má ve fakultních nemocnicích o třetinu lůžek víc než je potřeba a v jednotlivých okresech je toto číslo ještě vyšší," uvedla ministryně Součková.

Hejtmani chtějí oddlužení

Hejtmani jednotlivých krajů chtějí aby ministerstvo jasně řeklo zdroje oddlužení nemocnic. "Ty jsou zatím nejasné, a to je pro nás znepokojující a varující," tvrdí Jan Březina, hejtman Olomouckého kraje.

Jeho kolega Josef Pavel, hejtman Karlovarského kraje se s ministryní dostává do sporu kolem nemocnice v Chebu. "Má dluh 56 miliónů a další na penále. Když ministerstvo nepomůže, my tyto peníze nemáme," tvrdí Pavel a dodává, že nemocnice by se tak mohla zavřít.

Součková ale soudí, že penále je možné odpustit, ale základní dluh se zaplatit musí. Hejtman Pardubického kraje Roman Línek tvrdí, že pět nemocnic v kraji má dluh 356 miliónů. "Oddlužení plošně asi očekávat nelze, ale není možné udělat čáru a dál se tímto dluhem nezabývat. Je odpovědnost státu krajům pomoct," uvedl Línek.

Do konce roku tedy čekají nemocnice velké změny. Součková potvrdila, že ministerstvo chce "kvantitu změnit v kvalitu tak, aby zařízení bylo třeba i méně, ale poskytovala vysoce kvalitní zdravotní péči".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám