Hlavní obsah

Němci nesouhlasí s filmem Good Bye, Lenin! v kampani ODS

– PRAHA

Záměr občanských demokratů použít v rámci předvolebního boje úspěšnou německou komedii Good Bye, Lenin! se nelíbí německým společnostem, které se na výrobě a distribuci filmu podílely. ODS hodlá na svých předvolebních akcích rozdávat nosiče DVD, které mají kromě volebních klipů strany obsahovat i uvedené filmové dílo.

Článek

Občanským demokratům poskytl práva k užití díla jejich vlastník pro Českou republiku, pražská společnost Hollywood C.E. Podle agentury DPA s tím ale nesouhlasí německý distributor X-Verleih AG a také produkční společnost Bavaria Film. Obě firmy teď zkoumají právní možnosti, jak tomu zabránit. "Prověřujeme, zda je to z právního hlediska v pořádku, ale v zásadě nepovažujeme využití filmu k předvolebnímu boji za dobré," řekla mluvčí X-Verleih AG.

Mluvčí produkční společnosti Bavaria Film Hansgert Eschweiler připustil, že ve smlouvě není tato záležitost jednoznačně ustavena. Je to totiž poprvé za 50 let, co k něčemu takovému (využití celého filmového díla pro předvolební kampaň) dochází, řekl. "Přesto se nám nelíbí, že by ten film měl být používán jako stranickopolitická propaganda," sdělil mluvčí DPA.

ODS chce německý trhák doplnit klipy režiséra Renče

Česká Hollywood C.E.,s.r.o. ve svém vyjádření uvedla, že distribuční práva k titulu Good Bye, Lenin! od režiséra Wolfganga Beckera zakoupila na období od 11. února 2003 do 10. února 2010. Na základě těchto práv pak ODS poskytla DVD s filmem k použití v rámci letošní předvolební kampaně. ODS hodlá film doplnit volebními klipy, které natočil režisér Filip Renč.

Film pojednává o přesvědčené, nezištné komunistce v bývalé NDR, která pád režimu prožije v komatu a když se z něj probere, její syn se jí neodváží sdělit, že režim, v nějž věřila, už není, protože by to opět mohlo zhoršit její zdravotní stav. Vymýšlí proto s přáteli pro ženu upoutanou na lůžko "pokračování reality" bývalé NDR včetně tendenčních televizních zpráv, což je příležitostí pro mnoho hořce komických situací. Žena ale nakonec vše pochopí a skutečnost přijme s realistickým pochopením.

Reklama

Související články

US-DEU rozjela kampaň v anarchistickém stylu

Unionisté o víkendu představili svou předvolební kampaň a tváří se v ní, jako kdyby zapomněli, že čtyři roky byli součástí vládní koalice. "Arogance moci,...

Výběr článků

Načítám