Hlavní obsah

Nemám důvod rezignovat, řekl Hamáček. Podal trestní oznámení na novináře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v souvislosti s cestou do Moskvy nevidí důvod k rezignaci na post ministra vnitra. Řekl to v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News.

Foto: Novinky

V opatřeních je potřeba dál pokračovat, uvedl ministr vnitra Jan Hamáček

Článek

„Nemám důvod rezignovat. V pátek jsem podal trestní oznámení na pana Kroupu, paní Cirokovou (Janek Kroupa a Kristina Ciroková jsou novináři Seznam Zpráv – pozn. red.) a redakci Seznamu, protože to, co spáchali, je z mého pohledu pomluva, poškozování cizích práv a šíření poplašných zpráv,“ uvedl.

„Podám civilní žalobu. A chci slyšet, kde je svědek, na základě kterého řekl pan Kroupa, že jsem vlastizrádce. Ty slova o vlastizradě tady padaly,“ doplnil Hamáček, který již dříve řekl, že chce u civilního soudu žádat 10 milionů korun po vydavateli média.

Hamáček měl let do Moskvy zamluvený. Stornoval ho pár hodin před vystoupením k Vrběticím

Domácí

Odkazoval přitom na sérií článků serveru Seznam Zprávy, který s odkazem na své nejmenované zdroje napsal, že Hamáček chtěl vyměnit zahlazení kauzy Vrbětice za vakcínu proti covidu-19 Sputnik V a uspořádání rusko-amerického summitu v Praze. Hamáček od počátku tvrdil, že šlo o zastírací manévr.

Šéfredaktor serveru Jiří Kubík od počátku kauzy trvá na tom, že jsou připraveni u soudu prokákat pravdivost zveřejněných tvrzení.

O tom, že by měl Hamáček rezignovat v případě, že by se ukázalo, že v této věci lhal, mluvila kromě opozice i ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). "Ale nic takového se neprokázalo," podotkla.

Hamáček ke „kamufláži”: Možná jsme to měli vymyslet lépe

Domácí

Hamáček v neděli dál trval na tom, že cestu do Moskvy neplánoval s cílem přivézt vakcíny kvůli vlastnímu politickému prospěchu, nýbrž kvůli tomu, aby do Prahy mohl dorazit český velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka.

K tomu, zda není Česko schopné zajistit příjezd vlastního diplomata bezpečně bez podobných akcí, se však blíže nevyjádřil.

Reklama

Výběr článků

Načítám