Hlavní obsah

Někde 2. kola přijímaček nejsou jasná, jinde už běží

Právo, Pavlína Röslerová, Zdeňka Látková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Zatímco na některých krajských středních školách není ještě vůbec jasný termín druhého kola přijímacích zkoušek, na jiných, především soukromých, už přijímají přihlášky. A někde už tento týden běží druhá kola.

Článek

 Potvrzuje to i ředitel soukromého gymnázia v Litoměřicích Ladislav Šrejbr. Ten uzavřel přijímání přihlášek včera, v pondělí 25. dubna. "Nevidím v tom žádnou výhodu ani náskok. Zkusil jsem to vyhlásit hned po prvním kole přijímaček, ale někdo stejně čeká, jak to s odvoláním dopadne na státních školách," řekl Právu Šrejbr.

Na 19. května chystají druhé kolo na pražském Gymnáziu Jana Patočky. Jak Právu potvrdil ředitel Michal Valek, přihlášky přijímají do 16. května, ale už v tuto chvíli mají dost uchazečů. "A počítám, že přihlášky ještě dostaneme, takže si budeme vybírat," prohlásil ředitel.

V Praze je aktuálně na soukromých čtyřletých gymnáziích 178 volných míst a na čtyřletých gymnáziích zřizovaných Prahou 145 míst. Nejvíc, a to 341 míst, je na soukromých víceletých gymnáziích. Obecně jsou ale v druhém kole větší šance na středních odborných školách a nejvíc volných kapacit je na učilištích. Na mnoha soukromých školách běží druhá kola už tento týden, na krajských jsou zatím plánována například od 2. května až do poloviny června.

V Ústeckém kraji podle aktuálních informací z webu sedm gymnázií nabízí celkem 96 volných míst. Nejvyšší počet míst má čtyřleté všeobecné gymnázium Duchcov - 25, a nejnižší, jen 5 míst, nabízí všeobecné Gymnázium Josefa Jungmanna v Litoměřicích. Jsou tu jasně určeny i termíny podávání přihlášek - kdo se chce pokoušet o Gymnázium Duchcov, musí přihlášku podat právě dnes, v úterý 26. dubna. Pospíšit si musí i uchazeči o zmiňované Gymnázium Josefa Jungmanna - to přijímá přihlášky do pátku, 29. dubna.

Obchodní akademie v kraji mají ještě 70 volných míst. Do pondělka měly být podány přihlášky na soukromé Obchodní akademii v Žatci. "Žádnou výhodu v termínu uzavření přijímacího řízení nevidím, náskok před státními školami nemáme. Zájem o naši školu je konstantní. Vybíráme studenty podle toho, jestli jsou dobří," tvrdí ředitel Václav Fiala.

Jeden web nebude

K informacím, kde jsou volná místa a kdy budou druhá kola, se někde rodiče dostávají obtížně. Aktuální data mají za úkol zveřejňovat krajské úřady, a to i na internetových stránkách. Ty jsou ale někdy dost nepřehledné.

Ministerstvo školství přitom tvrdí, že nemůže krajům nařizovat a určovat, jak mají weby s přehledem volných míst vypadat. "Nejsme zřizovatelem středních škol, tím jsou kraje a ty mají ze zákona povinnost informovat. Mnohde to zvládají dobře. Může se stát, že jsou někde problémy, ale letos poprvé běží nový systém přijímání a nedostatky budeme postupně vychytávat," řekla v pondělí Právu Michaela Lagronová z tiskového odboru ministerstva.

Na otázku, zda ministerstvo uvažuje, že by informace byly evidovány v jednom místě a na jedné webové stránce, aby rodiče měli hledání snazší, řekla: "Museli bychom údaje nejdříve sbírat z krajů a tak bychom je logicky na web pověsili s několikadenním zpožděním. Takto se to rodiče dozvědí dříve."

Reklama

Výběr článků

Načítám