Hlavní obsah

Nejvyšší soud vrátil restituční případ Walderode semilskému soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Restituční kauzu šlechtického rodu Walderode bude znovu projednávat okresní soud v Semilech. Nejvyšší soud (NS) vyhověl dovolání Lesů ČR, města Turnov a Státního pozemkového úřadu proti verdiktu, jímž semilský soud vyšel mezitimním rozsudkem vstříc restituentům.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Johanna Kammerlanderová na archivním snímku

Článek

Soud v Semilech mezitímním rozsudkem uznal Karla des Fours Walderode za oprávněnou osobu z hlediska restitučního nároku. Neznamenalo to automatické navrácení majetku. Justice měla u každé nemovitosti či parcely zkoumat, jaký je současný stav a zda jsou dány předpoklady pro vydání.

Postup semilského soudu potvrdil jako správný také Krajský soud v Hradci Králové. Nejvyšší soud ale nesouhlasí.

„Podmínky k vydání mezitímního rozsudku v nyní posuzované věci splněny nebyly,” konstatoval ve svém rozsudku. Ve sporu jde například o zámek Hrubý Rohozec nebo lesy a pozemky na Turnovsku.

Soud s rodem Walderode se týká zámku, ne mobiliáře, říká památkář

Domácí

Vydání rodového panství v hodnotě kolem tří miliard korun se domáhá vdova po Karlovi des Fours Walderode Johanna Kammerlanderová. Walderode přišel o majetek jako Němec na základě Benešových dekretů a spor se týká i toho, zda se za druhé světové války proti československému státu neprovinil.

O tom, že Karel des Fours Walderode na majetek zkonfiskovaný Benešovými dekrety má nárok, rozhodl v září 2017 Okresní soud v Semilech. Legitimitu nároku rodu Walderode založil soud na tom, že Karlu Walderode bylo československé občanství po válce v roce 1947 vráceno.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám