Hlavní obsah

Nejvýkonnější reaktor pro Dukovany nabízejí Francouzi

Aktualizováno

Po vyřazení ruského Rosatomu z tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Dukovany kvůli kauze Vrbětice zůstali tři uchazeči. Všichni nyní Právu potvrdili zájem nový reaktor postavit. Nejvyšší výkon nabízejí Francouzi.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zadávací dokumentace poptává zdroj o výkonu nanejvýš 1200 MW. S tímto maximálním výkonem počítá francouzská EDF, zatímco jihokorejský KHNP a severoamerický Westinghouse nabídnou reaktory o výkonu 1000 MW.

„EDF má silný zájem účastnit se tendru a čeká na další pokyny české vlády týkající se konzultačního procesu,“ potvrdil Právu mluvčí společnosti.

Firma podle něho nabídne reaktor EPR 1200 MW. Jak už dříve řekl Právu generální ředitel EDF Jean-Bernard Lévy, jde o tlakovodní reaktor založený na reaktoru EPR o výkonu 1650 MW. „Je to stejný design, má stejné bezpečnostní systémy a vybavení, jen o něco nižší výkon 1200 MW,“ sdělil.

Vyloučení z tendru vám uškodí, vzkazuje Rosatom Praze

Ekonomika

Potíž je, že přesně takový reaktor nemají Francouzi vyzkoušený v praxi. Ředitel Lévy ale zdůraznil, že bude vycházet z bezpečnostních standardů EPR, jakožto i ze zavedených licencí a zkušeností s provozováním těchto reaktorů.

Korejská KHNP se o projekt uchází od roku 2016. „Aktivně se účastníme diskusí na vládní úrovni mezi Českem a Jižní Koreou a zapojujeme se do dění v mnoha oblastech od průmyslu po výzkum a vzdělávání,“ řekl Právu manažer KHNP Harry Chang.

Stejně jako ostatní uchazeči také jihokorejská společnost počítá se spoluprací s domácím průmyslem při dostavbě. A slibuje i spolupráci při budoucích projektech.

Korejci nabízejí reaktor APR1000 o výkonu 1000 MW. Ani KHNP ale zatím přesně takový reaktor nikde nespustila, výkon jeho spuštěných zdrojů je vyšší.

„Vychází z naší ověřené technologie. Referenčním reaktorem je APR1400, který je již v provozu v Shin-Kori 3 a 4 a dále ve výstavbě v Koreji a ve Spojených arabských emirátech,“ uvedl Chang.

Dukovanský tendr bez Rosatomu končí, politici to nepřiznají, říká expert Šnobr

Domácí

„Technologie APR1400 je pochopitelně schválená a získala řadu certifikací od mezinárodních organizací včetně EU z listopadu 2017,“ doplnil. KHNP podle něj už také požádala o certifikát EUR pro APR1000. „Abychom Česku ukázali, že je skutečně tou správnou volbou pro Dukovany,“ dodal Chang.

Zájem o dostavbu Dukovan má i Westinghouse. „S našimi reaktory AP1000 slavíme v lokalitách Sanmen a Haiyung v Číně velký úspěch. Technologií AP1000 přineseme ČR čistou, spolehlivou a bezpečnou bezuhlíkovou energii,“ sdělila Právu mluvčí Westinghouse Jody Alexanderová.

Ruský Rosatom se proti vyřazení ze soutěže ohradil. Podle něj jde o porušení spravedlivé tržní soutěže, která garantuje nejlepší možnou technologickou nabídku za nejpříznivější cenu.

Rosatom: ČR škodí sama sobě

„Vyřazení je politickým rozhodnutím, které poškozuje dosavadní vzájemně výhodnou spolupráci v oblasti jádra mezi našimi zeměmi,“ sdělilo Právu oddělení komunikace Ros­atomu.

Rusko je u Dukovan ze hry, rozhodla vláda

Domácí

Firma shrnula, že bylo během 65 let spolupráce v Česku postaveno šest spolehlivých jaderných bloků a české firmy díky tomu získaly unikátní zkušenosti s výrobou zařízení a dodávkami pro reaktory VVER a do projektů Rosatomu po světě.

Firma dodala, že i její obchodní model zahrnoval zapojení stovek českých a evropských firem, v rámci projektu mohly být uzavřeny smlouvy za miliardy eur.

„Vyřazením Rosatomu z tendru tak česká strana v první řadě vyřazuje především svůj národní průmysl,“ píše se v prohlášení.

Vláda Rosatom vyloučila, Zemanovi ale chybí důkazy

Pokud se potvrdí účast ruských agentů na výbuchu muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014, měla by Ruská federace za teroristický čin zaplatit například neúčastí společnosti Rosatom v tendru na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany.

„Moderátorka bude potřebovat léčbu posttraumatické poruchy.” Zemanovo chování znechutilo internet

Domácí

V nedělním televizním projevu to prohlásil prezident Miloš Zeman.

Zmínil, že v kauze plně důvěřuje Policii ČR a Nejvyššímu státnímu zastupitelství, které vyšetřování dozoruje. Podle zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) neexistují důkazy ani svědectví, že by ruští agenti byli ve vrbětickém areálu, řekl mj. Zeman ve svém projevu.

V rozhovoru pro CNN Prima News po projevu Zeman na připomenutí rozhodnutí vlády uvedl, že proti němu nic nemá. „Samozřejmě za předpokladu, že to Rusové skutečně udělali. Ale nezapomeňte, že o tom tendru bude, jak říká i premiér Andrej Babiš, rozhodovat až budoucí vláda po volbách,“ dodal.

Reklama

Související články

Rusko je u Dukovan ze hry, rozhodla vláda

Ruská firma Rosatom se nebude moct ucházet o tendr na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany. Po jednání vlády to oznámil vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Výběr článků

Načítám