Hlavní obsah

Vyloučení z tendru vám uškodí, vzkazuje Rosatom Praze

Aktualizováno

Ruská státní korporace pro jadernou energii (Rosatom) označila své vyloučení z tendru na dostavbu české jaderné elektrárny Dukovany za netržní, uvedl Interfax. Rosatom zdůraznil, že mírová atomová energie by měla stát mimo politiku.

Foto: ČEZ

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

Rosatom se současně domnívá, že toto rozhodnutí Česka uškodí jeho vlastnímu průmyslu, protože ruský návrh počítal se zapojením stovek českých a evropských společností do projektu dostavby Dukovan, v jehož rámci mohly být uzavřeny kontrakty za miliardy eur.

"Rosatom byl vždy stoupencem poctivé tržní soutěže, která zákazníkovi zaručuje nejlepší technologické návrhy za nejpřitažlivější cenu," uvedl Rosatom v prohlášení. Ruská a česká spolupráce v jaderné energetice měla přitom podle něj seriózní vyhlídky na rozvoj vzájemně výhodného partnerství nejen v Česku, ale i ve třetích zemích. Rosatom také připomněl, že působí ve více než 50 zemích světa a plní své závazky, a to i vůči českým firmám.

Interfax poznamenal, že české úřady se rozhodly vyloučit Rusko z tendru na Dukovany na pozadí politického skandálu, který vedl také vyhošťování diplomatů.

Rusko je u Dukovan ze hry, rozhodla vláda

Domácí

Ruskou firmu se Česko rozhodlo neoslovit v reakci na informace o podílu ruské tajné služby na explozích v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014.

Dukovanský tendr bez Rosatomu končí, politici to nepřiznají, říká expert Šnobr

Domácí

Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) na tiskové konferenci po pondělním jednání kabinetu uvedl, že ministři schválili usnesení, že takzvaný bezpečnostní dotazník bude zaslán pouze potenciálním dodavatelům z Francie, Jižní Koreje a Spojených států. Investor stavby, polostátní společnost ČEZ, má podle něj těmto firmám dotazník zaslat do 30. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám