Hlavní obsah

Nejlepší vztah mají Češi ke Slovensku a Rakousku

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejoblíbenější zahraniční zemí je pro Čechy tradičně Slovensko. Veskrze kladný vztah mají lidé rovněž k Rakousku a Chorvatsku. Rezervovaný vztah česká veřejnost naopak deklaruje v případě Číny, Turecka či Ruska. Plyne to z šetření společnosti STEM.

Foto: David Ryneš, Novinky

Žebříček obliby zemí

Článek

Agentura postoj Čechů zjišťuje pravidelně od roku 1994, přičemž k hodnocení užívá školní stupnici od 1 do 5.

Slovensko, které je tradičně na špici žebříčku, hodnotilo známkou jedna či dvě 87 procent dotázaných. Rakousku se kladného hodnocení dostalo od 78 a Chorvatsku od 73 procent dotázaných.

„Další převážně pozitivně vnímané země jsou Nizozemsko, Itálie, Kanada a země severní Evropy (Švédsko, Norsko, Dánsko), všem dalo pozitivní známku alespoň 70 procent dotázaných,” připomněla agentura.

Kolem 60 procent lidí pozitivně hodnotí Belgii, Maďarsko, Francii, Velkou Británii a Slovinsko, za nimiž následují Japonsko, Polsko a Německo, které pozitivně hodnotí přes 50 procent Čechů.

Čtyřky a pětky pro Čínu a Turecko

USA kladně hodnotí 41 procent lidí, Srbsko 39, Rusko 34, Ukrajinu 29, Turecko 25 a Čínu 22 procent lidí. Nejvyšší podíl negativního hodnocení, tedy známek čtyři a pět, mají Čína (41 procent), Turecko (36 procent) a Rusko (34 procent).

Průzkum reflektuje i vývoj vztahu Čechů k některým zemím ve srovnání s rokem 2017. „Spojené státy zaznamenaly největší propad v počtu jedniček a dvojek ze všech zkoumaných zemí oproti roku 2017. Propad můžeme dát do souvislosti s nástupem prezidenta Trumpa a s jeho kroky,” připomněl STEM s tím, že určitý propad popularity postihl i Francii, Německo a Velkou Británii.

Průzkum proběhl od 14. do 30. června a zapojili se do něj 1004 respondenti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám