Hlavní obsah

Nejlepší příští premiér? Podle lidí John, Schwarzenberg či Zeman

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdyby si Češi mohli vybrat za premiéra lídra některé z předních politických stran, přes 43 procent by si zvolilo šéfa Věcí Veřejných Radka Johna. Na druhém místě by se s více než 39 procenty umístil předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a třetí by skončil Miloš Zeman stojící v čele SPO-zemanovců, kterého by v čele kabinetu rádo vidělo přes 29 procent lidí. Vyplývá to z internetového průzkumu společnosti SANEP.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda VV Radek John

Článek

Zatímco John by byl nejlepším premiérem podle 43,3 procent dotázaných, Schwarzenberga by na premiérském postu rádo vidělo 39,2 procenta lidí. Johna preferují zejména mladí lidé, nerozhodnutí a nevoliči. Schwarzenberg oproti tomu oslovuje nerozhodnuté voliče a zejména ženy.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Karel Schwarzenberg

Zemana by ve Strakově akademii rádo vidělo 29,4 procenta lidí. O více než tři procentní body za ním skončil předseda ČSSD Jiří Paroubek, který by byl ideálním kandidátem na premiéra pro 26,3 procenta dotázaných.

"Zeman má své příznivce zejména mezi voliči ČSSD, kteří mu dávají přednost před Jiřím Paroubkem, nicméně se lze domnívat, že jejich voličské rozhodnutí tyto projevy osobních sympatií a antipatií vůči Miloši Zemanovi a Jiřímu Paroubkovi patrně neovlivní," konstatuje průzkum.

Foto: Petr Horník, Právo

Miloš Zeman na ustavujícím sjezdu SPOZ

Za Paroubkem skončil lídr ODS Petr Nečas, který by byl nejlepším premiérem podle 24,7 procenta lidí. Lidovecký předseda Cyril Svoboda by byl ideálním premiérem pro 19,7 procenta lidí, šéf komunistů Vojtěch Filip pro 15,5 procenta.

Šéfa zelených Ondřeje Lišku uvedlo jako nejlepšího možného kandidáta 11,3 procenta dotázaných.

Zatímco Liška boduje zejména u mladých lidí ve věku 18-22 let, pro Paroubka se vyslovili především lidé nad 50 let žijící na venkově. Nečas boduje u podnikatelů a drobných živnostníků.

Internetový průzkum byl proveden na reprezentativním vzorku 5 131 dotázaných ve věkové kategorii 18-69 let.

Anketa

Kdo by byl podle vás nejlepším premiérem?
Jiří Paroubek
9,4 %
Petr Nečas
15,1 %
Vojtěch Filip
3,1 %
Karel Schwarzenberg
36,5 %
Radek John
20,5 %
Cyril Svoboda
1,3 %
Ondřej Liška
1,3 %
Miloš Zeman
12,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10474 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám