Hlavní obsah

Nejhorší soud v republice rozdělí své resty mezi kolegy

Novinky, Šárka Tonarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHOMUTOV

Průtahy a nedodělky chomutovského soudu dohnaly ministra spravedlnosti Pavla Rychetského k netradičnímu řešení - část případů místním soudcům vezme a rozdělí mezi jiné soudy.

Foto: Pavel Jaňurek

Ilustrační foto

Článek

Chomutovský soud, který patří na čelo soudů s dlouhodobě nejvyššími počty nevyřešených sporů v zemi, bude rovněž personálně posílen.

Posily ze středních Čech

"Chomutov rozhodí mezi jiné soudy část svých nedořešených věcí. Současně sem přidělíme několik soudců z jiných částí republiky, aby pomohli zdejším kolegům se zbývajícími nedodělky. Na jmenování do Chomutova čeká prvních šest lidí z řad advokátů ze středočeského kraje. Postup je sice nestandardní, ale je to zřejmě jediná možnost, jak letité problémy zdejšího soudu vyřešit," usoudil ministr.

Na řešení čekají tisíce případů

Podle předsedy chomutovského soudu Petra Macháčka čekalo na konci prvního pololetí na civilním úseku na vyřešení 13 680 případů až sedm let starých. Na trestním dosud soudci nerozhodli o 1 425 věcech. "Pokud bychom to měli převést do statistiky, pak by jen na nedodělcích dělalo 44 soudců celý rok. Problém je letitý a vznikl kvůli citelnému nedostatku soudců.Po třinácti letech jsme nyní zaznamenali první pokus pomoci nám bez zbytečných řečí. Už jsme vytipovali asi 2 000 věcí, které můžeme převést na jiné soudy," uvedl Macháček.

Rozvody za tři roky

Podmínkou, že vlekoucí se civilní spor dvou Chomutováků vyřeší třeba pražský soud, je souhlas obou stran. I žalovaný tedy musí dobrovolně jezdit desítky kilometrů k soudu, který rozhoduje o jeho potrestání. "Věříme, že až 3 000 chomutovských věcí budou řešit jiné soudy," uvedl Rychetský. Soudci totiž předpokládají, že hlavně rozvádějící se manželé nebudou s dojížděním dělat potíže. Dosud totiž čekají na rozvod v průměru tři roky. Není výjimkou, že se během čekání na rozluku narodí děti, které rozvádějící se manželé mají s jinými partnery.

Nedostatek personálu trápí severočeské soudy už roky. Absolventi právnických fakult se sem nehrnou a zatím nebylo možné je sem převelet bez jejich souhlasu. "Od 1. června je to jiné, platí novela zákona, umožňující i bez souhlasu soudce jeho dočasné přemístění k jinému soudu. Všichni nemohou být soudcem v Praze," informoval Rychetský.

Těm, kteří oželí kariéru v hlavním městě by se v Chomutově nakonec mohlo i líbit. Chomutovský okresní soud od pátku oficiálně využívá opravenou renesanční budovu, jejíž rekonstrukce přišla na osmasedmdesát miliónů korun. Trestní soud je také jen dva roky starý. Stavba nového objektu pro trestní úsek a správu soudu v Partyzánské ulici stála šestačtyřicet miliónů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám