Hlavní obsah

Nechceme být konkurentem ČSSD, tvrdí šéf zemanovců Grégr

Právo, jov
PRAHA

Občanské sdružení Přátelé Miloše Zemana svolalo na sobotu do pražského Kongresového centra ustavující shromáždění. Sdružení, ke kterému se podle zakladatele a bývalého ministra průmyslu Zemanovy vlády Miroslava Grégra hlásí na 1000 lidí, chce organizovat pravidelné akce. Ve svém programovém prohlášení má napsáno, že chce přispívat ke kultivaci veřejného života, vrátit smysl společenskému dialogu, ale především propagovat Zemanovy názory a postoje.

Foto: Archiv, Právo

Býval ministr průmyslu a obchodu Zemanovy vlády Miroslav Grégr

Článek

Co od sobotního prvního celostátního setkání sdružení Přátelé Miloše Zemana v pražském Kongresovém centru očekáváte?

Samozřejmě by to mělo přispět k tomu, aby se příznivci našeho sdružení navzájem poznali, aby mezi sebou mohli diskutovat, protože chceme, aby to bylo takové otevřené společenství.

Bude to také první vystoupení Miloše Zemana na tomto shromáždění. Předpokládám, že jako všechny jeho vystoupení i toto posluchače zaujme. Samozřejmě pro nás bude i zpětná vazba, uslyšíme, co lidé od nás očekávají, jak si představují další vývoj ve společnosti.

Vy i řada lidí ze sdružení jste zároveň členy ČSSD. Plánujete se postupně ze soc. dem. vyčlenit, nebo v ní budete i nadále působit?

Jsme občanské sdružení čili není to politická strana. Je otevřeno všem lidem, kteří mají zájem na veřejném životě a jeho kultivaci. Vítáme v našich řadách každého slušného člověka a chceme, aby to byla průřezová instituce. V odpovědi na dopis jsem napsal panu Paroubkovi, že velká část našich členů vyznává soc. dem. hodnoty. Ale to neznamená, že všichni musí být členy soc. dem. a nebo že by někdo nemohl být třeba i vůči ČSSD kritický. Ale samozřejmě že my v žádném případě nechceme soc. dem. škodit, nechceme být konkurentem ČSSD. Takže není důvod, proč bychom měli ze soc. dem. vystupovat. ČSSD to není debata o funkcionářích, to je více než stoletá hodnota. A jak já vždy říkám, soc. dem. je „dobrá značka“.

Snažíte se nějakým způsobem přispívat k volební kampani soc. dem.?

Nemáme to v programu, nemáme za cíl, že se budeme sami ze své vůle aktivně angažovat ve volební kampani ČSSD. Podpoříme kvalitní kandidáty soc. dem., pokud to budou od nás žádat. Jaroslav Foldyna je na první místě kandidátky ČSSD do krajských voleb v Ústeckém kraji a samozřejmě že pokud o to bude stát, jako že stojí, v každém případě jej podpoříme. A samozřejmě i další kvalitní kandidáty, pokud projeví zájem.

Jak je to s financování sdružení, z čeho hradíte náklady na provoz? Z čeho uhradíte pronájem sálu Kongresového centra?

Máme určité půjčky od spřátelených osob, zcela legitimní, které budeme následně ze sponzorských a členských příspěvků splácet. Pokud jde o pronájem sálu, je to rovněž ve formě půjčky, která bude samozřejmě řádně splacena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám