Hlavní obsah

Nechám se oholit, ztratím tím mandát? Benda vtipkoval o návrhu KSČM proti přeběhlíkům

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Komunisté se už poněkolikáté snažili protlačit novelu ústavy, která by podle nich měla zabránit přeběhlictví poslanců a senátorů. Pokud by zákonodárce během funkčního období odešel do jiné politické strany, ztratil by mandát. Drtivá většina Sněmovny ale ve středu návrh zamítla rovnou v prvním čtení.

Foto: Novinky

Interview s Markem Bendou

Článek

Poslanec Marek Benda (ODS) ihned navrhl předlohu zamítnout. Změna politické strany podle něj nemá vést ke ztrátě mandátu. „Nechám se oholit, a ztratím mandát?“ vtipkoval Benda.

Nakonec uspěl, pro zamítnutí předlohy v prvním čtení hlasovalo 125 poslanců napříč spektrem. Proti bylo jen osm komunistů, poslanci SPD se většinou zdrželi. Jelikož se jednalo o ústavní novelu, k jejímu schválení by byla potřeba třípětinová většina dolní komory, tedy 120 poslanců.

Návrh na plénu hájil Stanislav Grospič (KSČM). Podle něj přeběhlictví vede k narušení důvěry občanů v politický systém a fungování ústavního systému. Mandát by měl zaniknout také poslancům při pravomocném odsouzení.

Poslanci mají volný mandát, podotkl Chvojka

Podle šéfa poslanců ČSSD Jana Chvojky není návrh na změnu ústavy rozumný. „Poslanci mají volný mandát. Mají vykonávat mandát poslance v souladu se svým slibem, vědomím a svědomím. Nejsme vázáni příkazy,“ řekl Chvojka.

Proti se postavil i Mikuláš Ferjenčík (Piráti). Uznal, že přeběhlictví je problém a že může vadit voličům. „Na druhou stranu je problém, když se strana zpronevěří svému programu a ten jeden z mála kvůli tomu odchází jinam,“ podotkl Ferjenčík.

Lidovec Marek Výborný řekl, že návrh je v rozporu se základní listinou práv a svobod.

V minulém volebním období změnila stranu například poslankyně Kristýna Zelienková, která odešla z ANO do TOP 09. Naopak Karel Tureček odešel z topky do ANO.

Anketa

Měl by přeběhlý poslanec přijít o mandát?
Ano
88,5 %
Ne
9,9 %
Je mi to fuk
1,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4165 čtenářů.

Výběr článků

Načítám