Hlavní obsah

Nečas v Bruselu pohrozil, že shodí rozpočet EU

Právo, Michal Mocek (Brusel)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Poslední návrh sedmiletého rozpočtu EU na období 2014 až 2020 není podle premiéra Petra Nečase pro Česko férový. Premiér dal proto najevo, že by jej mohl vetovat. Připojil se tak k celé řadě unijních premiérů, kteří těsně před startem jednání přitvrdili své postoje.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Premiér Petr Nečas v Bruselu

Článek

„Tento návrh je pro nás neakceptovatelný a jsme připraveni použít i veto,“ prohlásil při příjezdu na summit Unie v Bruselu. Opakovaně označoval návrh za „pro nás neférový“ a dožadoval se „férového zacházení“.

V té chvíli ještě nemohl mít poslední návrh rozpočtu, který chystal europrezident Herman Van Rompuy pro summit, na základě diskusí s ním (Nečas zmínil tři) však mohl tušit jeho obsah. Premiér si totiž stěžoval, že došlo k úpravám, které „vedly k tomu, že s ČR férově zacházeno není“. Jaké úpravy to byly, ale neřekl.

Místo toho připomněl, že víceletý finanční návrh EU musí být schválen jednomyslně. „Takže nezáleží na tom, zda nesouhlasí ještě někdo. Nebude-li tento návrh férový vůči České republice, jsem povinen hájit její zájmy,“ řekl.

Výše rozpočtu zatím není jasná

Nečas odmítl sdělit, zda se Česko může smířit s částkou necelých dvaceti miliard eur na regionální politiku, se kterou se v návrhu počítá pro Prahu. Stejně tak nechtěl říci, kdo Prahu podporuje ve sporu o podobu rozpočtu, který by měl být uzavřen dnes nebo zítra.

Nejostřejší spor se ovšem svádí o výši rozpočtu, která závisí na tom, jak moc se podaří omezit výdaje, které skončí v jednotlivých zemích EU. Ty tvoří naprostou většinu výdajů Unie, zhruba pět procent tvoří platby na úřednický aparát EU a její zařízení.

Zatím se spekuluje, že oproti návrhům Evropské komise, které se pohybovaly okolo biliónu eur, by platby Unie na příštích sedm let mohly být sníženy na 920 miliard eur, což jsou asi 23 bilióny korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám