Hlavní obsah

Nečas ustupuje rebelům, navrhl kompromis v balíčku daňových změn

Právo, Jan Martinek
Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) po pondělní schůzi výkonné rady oznámil, že má kompromisní návrh daňového balíčku, který způsobil rozkol v ODS. Podle informací Práva kompromis počítá s tím, že by se pro příští rok zvedla snížená sazba DPH ze 14 na 15 procent. Základní sazba by se nezvyšovala.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér a předseda ODS Petr Nečas

Článek

Premiér na tiskové konferenci po zasedání výkonné rady nechtěl médiím prozradit žádné detaily, řekl jen, že “výkonnou radu seznámil s návrhem, který je podle něj přijatelný v ODS i v koalici“. Členové výkonné rady ODS jsou i zástupci rebelů Marek Šnajdr a Ivan Fuksa.

Podle informací Práva Nečas navrhl, aby se pro příští rok snížená sazba daně zvýšila ze 14 na 15 procent. Základní sazba DPH by zůstala beze změny, tedy 20 procent. S tím však neuspěl.

„Strhla se bouřlivá diskuze, takže nakonec o tom premiér nedal ani hlasovat. Na vyjednávací skupině s tím Nečas ani jednou nepřišel a vyrukoval s tím na výkonné radě, protože zřejmě počítal s tím, že mu to odsouhlasí,“ řekl Právu zdroj z ODS. Podle něj se i další členové výkonné rady postavili za vnitrostranické rebely - europoslanec Hynek Fajmon se dokonce nechal slyšet, že by se měl daňový balíček stáhnout úplně.

Vládní stabilizační balíček odmítla šestice poslanců ODS. Vláda ho poté předložila ve stejném znění a spojila s ním důvěru. S rebely nyní vedení ODS o balíčku vyjednává.

Klaus v ODS? Musel by chtít

Nečas se rovněž vyjádřil k iniciativě poslance Borise Šťastného, který chce, aby se do ODS vrátil Václav Klaus jako čestný předseda. [celá zpráva]

“ODS má ve stanovách stále institut čestného předsedy. Chuť k návratu by musela přijít od pana prezidenta, pokud vím, on tehdy svůj odchod označil za definitivní,“ uvedl Nečas. Aby se o návratu Klause do čela strany dalo vůbec uvažovat, musel by podle premiéra nejdřív změnit názor.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám